Újabb lakások építését engedélyezték Júdea és Szamária területén

Izrael több mint kétezer új lakás építését hagyta jóvá Júdea és Szamária területén. Netanjahu kormánya összesen hatezer lakást tervez a vitatott területekre. A baloldali Békét Most mozgalom szerint ezzel nehezítik a béke megteremtését.

Az izraeli legfelsőbb tervezési bizottság (HPC) jóváhagyta 2304 új lakás felépítését Júdea és Szamária területén, és utólag törvényesített három korábban létrehozott izraeli települést — jelentette a Békét Most baloldali mozgalom a honlapján az MTI szerint.

Az 1967-ben Jordániától visszafoglalt Ciszjordánia civil ügyeit intéző hatóság tervezési csúcsbizottsága, a HPC két elhalasztott terv kivételével jóváhagyta az összes előterjesztett javaslatot.

A HPC ülését megelőzően, a múlt héten az izraeli kormány úgy döntött, hogy Júdea és Szamária területén hatezer új lakás megépítését engedélyezi a palesztinoknak szánt 715 otthon mellett.

A most jóváhagyott 2304 új lakás 88 százaléka nem a három nagyobb zsidó település blokkban (Maálé Adumim, Efrat és Ariel települési övezete), hanem olyan elszigetelt és távoli helyeken található, amelyeket az eddigi rendezési tervek szerint békekötés esetén le kell majd rombolni, vagy át kell adni a palesztinoknak — hangsúlyozza a Békét Most közleménye.

Telepek építése Júdea és Szamária területén. Kép forrása: Anadolu

A hétfői és keddi üléseken nyolcszázharmincnyolc lakás építésének második vagy harmadik fázisát engedélyezték, és 1466 teljesen új tervről döntöttek.

Három települést visszamenőlegesen jogszerűvé nyilvánítottak, és egy negyedik ügyében elhalasztották a határozatot. A Békét Most közleményében emlékeztet két héttel ezelőtti jelentésére, amely szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök idejében több mint harminc új települést hoztak létre visszamenőleges legalizálással.

Jelenleg több mint 400 ezer izraeli él Júdea és Szamária területén, 200 ezer pedig a szintén 1967-ben visszafoglalt Kelet-Jeruzsálemben. A palesztinok mindkét területre jövendő államuk részeként tekintenek.