Tóra alapján működő államról álmodik Izrael közlekedési minisztere

„Mindannyian azt szeretnénk, hogy az állam a Tóra és zsidó törvények szerint járjon el” – mondta Bezalel Szmotrics, akit heves kritikák értek az izraeli ellenzék részéről.

Ismét kiállt azon kijelentése mellett Bezalel Szmotrics közlekedési miniszter hétfőn, mellyel korábban is támogatta a vallási törvények által irányított Izrael gondolatát.

„Mindannyian azt szeretnénk, ha Izrael Állama a Tóra és a zsidó jog szerint járna el”

— mondta az Egyesült Jobb színeiben politizáló miniszter egy rabbiknak rendezett konferencián Jeruzsálemben a Jerusalem Post beszámolója szerint, amely egyben emlékeztet: az elmúlt hónapokban korábban is elhangoztak hasonló kijelentések a vezető részéről.

Erősen jobbos minisztereket nevezett ki Netanjahu, a baloldal háborog

Az Egyesült Jobboldal első két embere kapott miniszteri posztot, egyikük a biztonsági kabinetbe is bekerült. A baloldal szerint „messiáshívő háborús uszító” került pozícióba.

Az ügy kapcsán Szmotrics hozzátette, tisztában van azzal, hogy kilátásai egyelőre nem reálisak, mert

„vannak, akik másképp gondolkodnak, és velük is ki kell jönni”.

A jobboldali politikus továbbá hangsúlyozta, hogy különösen fontos téma számára a szombat pihenőnapi megtartása, és  közlekedési miniszterként arra törekszik, hogy megakadályozza a sábát idejére tervezett építési, infrastrukturális és karbantartási munkálatokat.

Jáir Lapid a Kék-Fehér párt vezetője mellett Avigdor Liberman, a szekuláris Jiszráel Beitenu párt vezetője is elítélte Szmotricsot, aki szerinte „eltörölné Izrael Állam törvényeit” és „másokra kényszerítené a halachikus államot”.

Szmotrics ezután Facebook oldalon válaszolt azoknak, akik kijelentéséért kritizálták. Olyan „hazugoknak” és „cinikusoknak” nevezve őket, akik gyűlölik a judaizmust.

„Igen, szeretjük a Sábátot, szeretjük a Tórát és szeretjük a judaizmust”

— írta keddi bejegyzésében az izraeli miniszter, akinek szavaira Benjamin Netanjahu szintén röviden reagált Twitteren, miután politikai szövetségese körül botrány robbant ki.

„Izrael állam nem lesz halacha [zsidó vallási törvények] állam”

— szögezte le az izraeli miniszterelnök az ujkelet.live szerint.