75 éve fedezték fel a nácik Anne Frank amszterdami rejtekhelyét

Anne Frankot és családját 1944. szeptember 3-án deportálták Auschwitzba.

Az Auschwitz Memorial Museum szerint 2019. augusztus 4-én, vasárnap volt 75 éve, hogy Anne Frankot és családját, valamint négy másik embert elfogták a náci tisztviselők, miután a rejtekhelyüket felfedezték.

Anne Frank családjával együtt az amszterdami Prinsengracht 263. titkos szárnyában bujkált, ahol híres naplójának nagy részét írta. A család segítőit, Johannes Kleimant és Victor Kuglert szintén letartóztatták augusztus 4-én — írja a The Jerusalem Post.

Anne Frankot és családját 1944. szeptember 3-án deportálták Auschwitzba.

Frank végül tífuszban halt meg a bergen-belseni koncentrációs táborban, a következő év februárjában.

Júniusban több száz ember gyűlt össze egy frankfurti templomban, Anne Frank szülővárosában, a tizenéves mártír születésének 90. évfordulója alkalmából.

90 éve született Anne Frank

Világhírűvé vált naplója emléket állít milliónyi sorstársának, akiknek a története ugyanolyan hirtelen szakadt meg, mint Anne jegyzetei.

Az Auschwitz Memorial Museum azt is megjegyezte, hogy két évvel korábban ugyanazon a napon „érkezett meg Auschwitzba egy 1013 zsidóból (520 férfi és 493 nő) álló szállítmány, akiket a németek a megszállt Hollandiában található westerborki táborból deportáltak. Az SS orvosai 329 férfit és 268 nőt küldtek a táborba. 316 embert egy gázkamrában gyilkoltak meg”.