Netanjahu arra kérte Boris Johnsont, hogy legyen kemény Iránnal

Az izraeli miniszterelnök szombaton telefonon beszélt a frissen beiktatott brit kollégájával, aki nemrég Irán-barát védelmi minisztert nevezett ki. 

A két miniszterelnök első munkabeszélgetésüket folytatta le a szombaton — írja a The Jerusalem Post.

Johnsont július 23-án iktatták be, ennek apropóján Netanjahu Twitter üzeneteben gratulált politikustársának. „Szívből jövő gratulációk Jeruzsálemből. Várakozással tekintek a szoros közös munkára, hogy együtt fogunk szembenézni a közös kihívásokkal és megragadjuk az adódó lehetőségeket”.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „Heartfelt congratulations from Jerusalem, @BorisJohnson. Looking forward to working closely together, both in facing our common challenges and seizing the opportunities ahead. 🇮🇱🇬🇧 pic.twitter.com/YeIc5qyxcL / Twitter”

Heartfelt congratulations from Jerusalem, @BorisJohnson. Looking forward to working closely together, both in facing our common challenges and seizing the opportunities ahead. 🇮🇱🇬🇧 pic.twitter.com/YeIc5qyxcL

Egyes vélemények szerint talán még sose volt ennyire Izrael barát kormánya a szigetországnak. Az izraeli miniszterelnökség közleménye szerint a két vezető megegyezett, hogy folytatják a gazdasági és az innovációs együttműködést.

Netanjahu valószínűleg a lefoglalt olaj tanker miatt szólította fel Johnsont keményebb fellépésre. Ahogy a Neokohn is megírta, Irán július 18-án lefoglalt egy brit olajszállítót.  A két ország között már leálltak a nyilvános üzengetések, valószínűleg a britek diplomáciai úton igyekeznek visszaszerezni a hajójukat.

Amint nemrég beszámoltunk róla, Johnson sokakban megütközést keltett, amikor azt a Ben Wallace-t nevezte ki védelmi miniszternek, aki büszkén hivatkozik sűrű iráni utazásaira, és az antiszemita botrányairól hírhedtté vált Jeremy Corbynnal is jó kapcsolatot ápol.