Jövő heti Kohn

Wallenberg szülinap, búcsúzik a Maccabi, mozi a Bálint Házban, fesztivál a Hajógyári Szigeten, séta Balatonfüreden, Minden Kotel szakad a Csányi5-ben, böjt és gyász a zsinagógákban. Zsidó programajánló a Luah közösségi eseménynaptár segítségével.

Hétfő délután ötkor a Szent István Parkban tart születésnapi megemlékezést a Raoul Wallenberg Egyesület a svéd diplomatáról, aki a második világháború alatt zsidók ezreit mentette meg a deportálástól Magyarországon. Beszédet mond Katarina Szécsi Asbrink svéd nagykövet-helyettes, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke és Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke. Közreműködik Dés László előadóművész.

Hétfő este hétkor vetítik a Bálint Házban a Teleki téri mesék című dokumentumfilmet. Az utolsó józsefvárosi lakásimaház a Teleki tér 22-ben túlélte az elmúlt 100 év megpróbáltatásait, és ma is várja a látogatókat. Az új nemzedék utánaeredt az imaház történetének. A fiatalok egyszer csak azon kapták magukat, hogy beszélgetőtársaikban egy valaha tündöklő, “letűnt civilizáció” utolsó képviselőire leltek. Az akkor működő legnagyobb fővárosi piac környékén élő zsidóságot egy meglepően kiterjedt kóser infrastruktúra – pótimaházak, lakásimaházak, iskolák, kávékimérések, vendéglők, kisipari üzemek – szolgálta ki. Az interjúalanyok még élénken emlékeztek arra, milyen színes és pezsgő élet is folyt a háború előtti Budapest második legsűrűbben lakott zsidó kerületében. A “Teleki téri zsidó” szinte fogalom volt a pesti zsidó közbeszédben.

Kedden este nyolckor az előzetes tervekkel ellentétben mégsem a Hajógyári-szigeten, hanem a Ludovika Campuson rendezik meg a 15. Maccabi Európa Játékok záróünnepségét. A szervezők biztonsági okokból döntöttek így. A záróünnepségen a Játékokon induló 42 ország több mint 2300 sportolója, valamint a csapatok 700 akkreditált sportszakembere, vezetője, és a 15. Maccabi Európa Játékok lebonyolítását segítő több mint 500 önkéntes vesz részt. Ekkor adják át a Játékok legjobb sportolójának járó Ken Gradon-díjat, a legnagyszerűbb munkát végző önkéntesnek járó díjat, valamint a Játékok Fair Play-díját.

Szerdán kezdődik a legendás Sziget Fesztivál a Hajógyári Szigeten, melynek zsidóságot és Izraelt érintő programjairól itt lehet tájékozódni:

Sziget Fesztivál | Helyszínek | luah.hu

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egyesíti az autentikus értékrendet, ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással.Az EMIH 100% kóser közösségi élménnyel, interaktív vetélkedővel, Kérdezd a Rabbit! pulttal várja standjánál a zsidó és nem zsidó látogatókat…

Szerda délután 5-kor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Szerda este hatkor az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár (Csányi5) ad otthont Kardos Gábor fotográfus Jeruzsálemi arc-poetica – avagy, ha minden Kotel szakad című kiállításának.

Szombat este köszönt be Tisá BeÁv, a zsidóság legnagyobb gyászünnepe, melyen egész napos, vasárnap estig tartó böjttel emlékezünk meg a Szentély pusztulásáról, és a zsidó népet sújtó számos más tragédiáról. A részletekért forduljon rabbijához, vagy érdeklődjön a legközelebbi zsinagógában.

Három gyászhét és Tisá böáv תשעה באב – Zsido.com

Mit gyászolunk és miért böjtölünk? Az év legszomorúbb és legtragikusabb napja az áv 9-i böjt, Tisá BeÁv. Idén 2019.augusztus 10. ( 20:05) estétőlaugusztus 11. ( 20:37) estéig tart. Ezen a böjt- és gyásznapon egyszerre emlékezünk az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel i.