Irán 16 év börtönre ítélt három nőt, amiért hidzsáb nélkül mutatkoztak nyilvános helyen

A nőket egy olyan videó miatt tartóztatták le, amelyen fejkendőik nélkül virágokat osztogattak a metrón utazóknak. 

A három nő fejenként 5 évet kapott a nemzetbiztonság megsértéséért, 1 évet államellenes propagandáért és 10 évet prostitúcióra és korrupcióra való felbujtásért. Összesen 55 évre és három hónapra ítélték őket — adta hírül az Iran Human Rights Monitor.

Még márciusban elterjedt egy videó az interneten, amelyben az látható, hogy három nő fejkendő nélkül virágokat osztogat az utasoknak a metrón. Monireh Arabshahi, Yasaman Aryani és Mojgan Keshavarz így próbáltak tüntetni a kötelező hidzsáb hordás ellen.

A három letartóztatott aktivista a virágosztás után. Fotó: Instagram

A videó posztolása után néhány héttel az iráni hatóságok letartóztatták Aryanit, majd egy nappal később édesanyját, Arabshahit. A harmadik nőért egy héttel később jöttek a rendőrök, Mojgan Keshavarzot kilencéves kislánya előtt megverték, majd elhurcolták.

Mikor júniusban felolvasták ellenük a vádakat, a nők elmondása szerint a bíró megfenyegette őket, hogy a tettükért szenvedni fognak.

Masih Alinejad, az Egyesült Államokban élő női jogi aktivista posztolt videót az egyik bebörtönzött nőről: „A neve Yasaman Aryani, ő az egyik legfiatalabb női jogi aktivista, aki csatlakozott a kötelező hidzsáb viselés elleni «Fehér Szerdák» mozgalomhoz. Ma Yasamant és édesanyját fejenként 16 év börtönre ítélték békés tevékenységükért. Legyél te az ő hangja.”

Az Amnesty International levélben követelte az iráni rezsimtől, hogy engedjék el a három nőt. Alinejad azt a videót is megosztotta, ami miatt a nők börtönbe kerültek:

A fejkendő viselése elleni tüntetések 2017-ben kezdődtek Iránban. A tüntetések egy része Masih Alinejad felhívására kezdődtek.

Egy fiatal nő képe, aki fejkendőjét a magasba emeli egy boton, bejárta az egész világot. A képet az Enghelab utcában készítették, így a tüntetések résztvevőit is Enghelab utcai lányoknak nevezték el. A tüntetések az utcáról nagyrészt a netre költöztek, ahol a nők kiposztolják, hogy hidzsáb nélkül mennek az utcán. A mostani súlyos büntetés jelzi, micsoda veszélyt vállalnak az aktivisták azzal, hogy fejkendő nélküli videóikat feltöltik az internetre.