Irán 16 év börtönre ítélt három nőt, amiért hidzsáb nélkül mutatkoztak nyilvános helyen

A nőket egy olyan videó miatt tartóztatták le, amelyen fejkendőik nélkül virágokat osztogattak a metrón utazóknak. 

A három nő fejenként 5 évet kapott a nemzetbiztonság megsértéséért, 1 évet államellenes propagandáért és 10 évet prostitúcióra és korrupcióra való felbujtásért. Összesen 55 évre és három hónapra ítélték őket — adta hírül az Iran Human Rights Monitor.

Még márciusban elterjedt egy videó az interneten, amelyben az látható, hogy három nő fejkendő nélkül virágokat osztogat az utasoknak a metrón. Monireh Arabshahi, Yasaman Aryani és Mojgan Keshavarz így próbáltak tüntetni a kötelező hidzsáb hordás ellen.

A három letartóztatott aktivista a virágosztás után. Fotó: Instagram

A videó posztolása után néhány héttel az iráni hatóságok letartóztatták Aryanit, majd egy nappal később édesanyját, Arabshahit. A harmadik nőért egy héttel később jöttek a rendőrök, Mojgan Keshavarzot kilencéves kislánya előtt megverték, majd elhurcolták.

Mikor júniusban felolvasták ellenük a vádakat, a nők elmondása szerint a bíró megfenyegette őket, hogy a tettükért szenvedni fognak.

Masih Alinejad, az Egyesült Államokban élő női jogi aktivista posztolt videót az egyik bebörtönzött nőről: „A neve Yasaman Aryani, ő az egyik legfiatalabb női jogi aktivista, aki csatlakozott a kötelező hidzsáb viselés elleni «Fehér Szerdák» mozgalomhoz. Ma Yasamant és édesanyját fejenként 16 év börtönre ítélték békés tevékenységükért. Legyél te az ő hangja.”

Masih Alinejad 🏳️ on Twitter: „Her name is #YasamanAryani she is one of the youngest women’s right activist who joined #WhiteWednesdays movement against #ForcedHijab .Today Yasaman & her mother #MonirehArabshahi each got 16 yrs jail sentence for their Peaceful activities. Be her voice. pic.twitter.com/cXobnww8ds / Twitter”

Her name is #YasamanAryani she is one of the youngest women’s right activist who joined #WhiteWednesdays movement against #ForcedHijab .Today Yasaman & her mother #MonirehArabshahi each got 16 yrs jail sentence for their Peaceful activities. Be her voice. pic.twitter.com/cXobnww8ds

Az Amnesty International levélben követelte az iráni rezsimtől, hogy engedjék el a három nőt. Alinejad azt a videót is megosztotta, ami miatt a nők börtönbe kerültek:

Masih Alinejad 🏳️ on Twitter: „These 3 women have been sentenced to a total of 55 years of jail.Reason? They were handing out flowers without their compulsory hijab on International Women’s day in Iran.Elsewhere in the world, they’d be praised for their activism.#WhiteWednesdaysWorld, be their voice. pic.twitter.com/CWV73ItXSt / Twitter”

These 3 women have been sentenced to a total of 55 years of jail.Reason? They were handing out flowers without their compulsory hijab on International Women’s day in Iran.Elsewhere in the world, they’d be praised for their activism.#WhiteWednesdaysWorld, be their voice. pic.twitter.com/CWV73ItXSt

A fejkendő viselése elleni tüntetések 2017-ben kezdődtek Iránban. A tüntetések egy része Masih Alinejad felhívására kezdődtek.

Egy fiatal nő képe, aki fejkendőjét a magasba emeli egy boton, bejárta az egész világot. A képet az Enghelab utcában készítették, így a tüntetések résztvevőit is Enghelab utcai lányoknak nevezték el. A tüntetések az utcáról nagyrészt a netre költöztek, ahol a nők kiposztolják, hogy hidzsáb nélkül mennek az utcán. A mostani súlyos büntetés jelzi, micsoda veszélyt vállalnak az aktivisták azzal, hogy fejkendő nélküli videóikat feltöltik az internetre.

How Iran’s Hijab Protests Went Viral

For women in Iran, walking in public with their hair uncovered can be an act of protest.The women who don’t comply with the country’s 1979 compulsory hijab l…