Közel húsz év után Amerika otthagyja Afganisztánt

Több ezernyi amerikai katonát vonhatnak ki Afganisztánból a tálibokkal tervezett megállapodás után – jelentette a The Washington Post. A hét elején Pompeo külügyminiszter bejelentette: Donald Trump még a 2020-as elnökválasztás előtt meg akarja kezdeni a csapatkivonást Afganisztánból.

A lap névtelenséget kérő amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva arról tudósított, hogy a jelenleg mintegy 14 ezer fős amerikai kontingensből csak 8-9 ezer amerikai katona maradna Afganisztánban. A megállapodásban a tálibok állítólag beleegyeznének a tűzszünetbe és lemondanának az al-Kaida nevű terrorszervezet támogatásáról.

A The Washington Post értesülései szerint a megállapodásban foglaltak értelmében a táliboknak záros határidőn belül meg kell kezdeniük a közvetlen tárgyalásokat az afgán kormánnyal egy szélesebb körű békemegállapodás érdekében. További csapatcsökkentésről pedig a tálibokkal és az afgán kormánnyal közös tárgyalásokon történhet egyeztetés.

A tervezet az elmúlt hónapokban folytatott tárgyalások közben készült el. Zalmay Khalilzad, az amerikai külügyminisztérium afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó afgán származású különmegbízottja hónapok óta folytat tárgyalásokat hol Kabulban az afgán kormány képviselőivel, hol a katari Dohában a tálibok megbízottjaival.

Amerikai katonák Afganisztánban

A Post híre napokkal azután jött, hogy Mike Pompeo külügyminiszter egy washingtoni rendezvényen kijelentette: Donald Trump amerikai elnök még a 2020-as elnökválasztás előtt meg akarja kezdeni a csapatkivonást Afganisztánból.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint Donald Trump egyértelműen úgy fogalmazott:

„Vessetek véget a véget nem érő háborúknak, kezdjétek meg a csapatkivonást”.

Az amerikai diplomácia vezetője optimistának mondta magát, leszögezve, hogy az afganisztáni békéről folytatott tárgyalásokon „valódi előrehaladást” értek el.

Jelenleg mintegy 17 ezer külföldi katona teljesít szolgálatot Afganisztánban. Körülbelül felük, 8500 amerikai katona tagja a NATO vezette afganisztáni Eltökélt Támogatás missziónak, amelynek feladata az afgán erők kiképzése és az afgán biztonsági intézmények kapacitásának kiépítése.