A palesztin kormányfő szerint Izraelre demográfiai halál vár a kétállami megoldás nélkül

A palesztin kormányfő szerint Izrael demográfiai halálra ítéli magát a kétállami elutasításával, mivel már nincsenek többségben a zsidók a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, de téved.

A palesztin WAFA hírügynökség szerint Mohammad Stajje 6,8 millióra becsülte az arabok, és 6,6 millióra a zsidók számát az említett területen — számolt be róla a The Jerusalem Post.

A ramallahi szocialista internacionálén a palesztin vezető kijelentette, az adatok tükrében az izraelieknek választaniuk kell a zsidó demokrácia és a kétállami megoldás között.

Sergio Della Pergola, a Héber Egyetem demográfiai szakértője szerint a zsidó és az arab lakosság közötti arány inkább 50/50. Becslései szerint 6,6 millió zsidó és 6,3 millió arab etnikumú lakos él „a folyó és a tenger között”, de figyelmeztetett arra is, hogy a szám csak a halakha szerint zsidóként számon tartott izraeli lakosokat foglalja magában.

Amennyiben Izrael visszatérési törvényét vesszük alapul, ami az apai ágat is figyelembe veszi, az arány már 52/50, 400 ezer fős különbséggel a nem arab etnikumú lakosság javára.

Pergola szerint a folyó és a tenger közötti lakosság jelenleg körülbelül 13,5 millió fő, melyből 9 millió izraeli állampolgár, és 4,5 millió ciszjordániai és gázai arab.

Apartheid béke az olajfák alatt?

A törzsi autonómiák ötletéből kínosan kikandikál a dél-afrikai apartheid bantusztánjainak a baljóslatú lólába. Seres Attila publicisztikája.

Ez a szám már egy jóideje tartja magát, állítja a szakértő. Az előrejelzések arra spekuláltak, hogy az arabok száma meg fogja haladni a zsidókét, azonban a haredi lakosság növekedése fenntartotta az egyensúlyt, sőt a zsidó demográfiai szaporulat már enyhén meg is haladja az arabokét.

“A jelenlegi felállás nem fog sokat változni. Amennyiben kivonjuk Gázát, az egyenlet 60/40-re változik (a zsidók javára). A demográfia identitás és egyben politika is.”

Stajje nem sokkal Jared Kushner várható közel-keleti útja előtt tette kijelentéseit, aki várhatóan tárgyalásokat folytat majd Donald Trump amerikai elnök béketervének politikai komponenseiről is, arról a tervről, melyet a palesztinok látatlanban azonnal elutasítottak.

Kushner a gazdasági béketerv véglegesítésére készül

A Fehér Ház különleges megbízottja amerikai delegációjával még egyszer végiglátogatja a Közel-Keletet, hogy pontot tegyen az 50 milliárd dolláros békeprojektjére.

Beszédében a palesztin vezető „ostobának” nevezte a Trump kormányt azért mert azt gondolja „térdre kényszerítheti a palesztin népet” azzal hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismeri el, átköltözteti a nagykövetségét, bezárja a PFSZ washingtoni irodáját, illetve megvonja anyagi támogatását a Palesztin Hatóságtól.

A palesztin vezetés előre leírja a bahreini konferenciát

Abbász szerint kudarcra van ítélve a jövő heti konferencia, amely az izraeli-palesztin konfliktus megoldását célzó amerikai terv gazdasági részét fogja bemutatni.