Fegyveres szélsőjobboldaliak után kutatnak a német hatóságok

Házkutatásokat tartottak kedden Németország négy tartományában fegyveres szélsőjobboldali szervezkedés gyanúja miatt, írja az MTI.

A szövetségi legfelsőbb ügyészség közleménye szerint hat gyanúsított és további négy ember lakását kutatták át. A rendőrségi művelet két keleti és két nyugati tartományban, Szászországban, Szász-Anhaltban, illetve Alsó-Szászországban és Észak-Rajna-Vesztfáliában zajlott.

Az akciót bűnszervezet megalakítása és bűnszervezetben viselt tagság gyanúja miatt hajtották végre.

A gyanúsítottakat „szélsőjobboldali meggyőződésük köti össze”, és a Wolfsbrigade (farkasdandár) nevű szerveződés tagjaiként 2018-ban megalapították a Sturmbrigade (rohamdandár) elnevezésű alegységet, amelyet a szervezet „fegyveres szárnyának” szántak – áll a közleményben.

A gyanúsítottak célja a szóhasználatuk szerint „a szabad hon újbóli megerősítése”, Németország átalakítása a „germán szokásjog” alapján, és feltételezhető, hogy mindezt erőszakkal akarták elérni.

A házkutatások a gyanú további megalapozását szolgálták, a legfőbb cél újabb adatok feltárása és annak megállapítása volt, hogy a csoport rendelkezett-e fegyverekkel. Egyelőre senkit sem vettek őrizetbe – közölték.

Mint a Neokohn is megírta, Németországban fellendültek a szélsőjobboldali mozgalmak, melyek az EP-választás alatt Izrael-ellenes üzeneteket is megfogalmaztak.

„Izrael a mi balszerencsénk” — így kampányolnak a német neonácik

Az izraeli külügy tiltakozását fejezte ki a tüntetés engedélyezése miatt.