„Aránytalan fellépés”: a Kreml megmérgezte Navalnijt?

A legnépszerűbb orosz ellenzéki vezető bűne: tiltakozást szervezett az ellen, hogy az ellenzéki jelölteket kizárták a szeptemberben esedékes moszkvai helyhatósági választásokon történő indulásból. 

Elképzelhető, hogy megmérgezték a legismertebb orosz ellenzéki vezetőt, Alekszej Navalnijt, akit sürgősséggel szállítottak a börtönből kórházba, miután súlyos allergiás rohamot kapott. Navalnij állandó orvosa szerint gyanúra ad okot, hogy a politikus korábban nem volt allergiás semmire, ráadásul a hatóságok nem engedték páciense közelébe.

„Normális országot szeretnék” – így sommázta Alekszej Navalnij egy korábban adott rádióinterjúban politikai tevékenysége fő célját. A 43 éves orosz ellenzéki vezető számára a munkássága alapján a „normális ország” nyilvánvalóan azt jelenti, hogy

mindent meg kell tenni a (politikai) korrupció felszámolására, a választásokon engedni kell indulni az ellenzéki jelölteket, és a hatalom ne akarjon leszámolni az ellenzékkel úgy, hogy bírósági eljárásokat indít ellene, börtönbe küldi, fizikailag bántalmazza.

Navalnijnak mindebből bőven kijutott. De kezdjük a végén, a fizikai bántalmazással.

Az ellenzéki aktivistát vasárnap szállították kórházba a börtönből, ahol harmincnapos elzárását töltötte a gyülekezési törvény megszegéséért (arra szólította fel a moszkvaiakat, hogy akár engedély nélkül is tüntessenek annak érdekében, hogy az ellenzéki jelöltek indulhassanak a választásokon).

A politikus szóvivője, Kira Jarmis az interneten azt írta: Navalnij „arca csúnyán feldagadt, a bőre kivörösödött”. Egy kórházi orvos szerint az ellenzéki vezetőnek csalánkiütése lett, de már jobban érzi magát.

Navalnijt kórházba kellett vinni, orvosa szerint megmérgezhették

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust allergiás tünetekkel szállították kórházba a a moszkvai börtönből, ahol 30 napos elzárását tölti.

Anasztaszija Vasziljeva, Navalnij személyi orvosa megpróbálta felkeresni páciensét a kórházban. Nem engedték be a kórterembe, csak az ajtórésen keresztül látta, illetve váltott vele pár szót. Ez alapján a doktor közösségi oldalán azt írta:

„Nem zárhatjuk ki, hogy egy harmadik fél segítségével alkalmazott, ismeretlen vegyi anyag okozott toxikus sérülést a bőrön és a nyálkahártyán.”

Vasziljeva arról is beszámolt, hogy kiütések jelentek meg Navalnij felső testén, a bőrén horzsolások vannak, a szeme váladékozik. Az orvos követelte, hogy vegyenek mintát a politikus bőréből, lepedőjéből és hajából, hogy meg tudják vizsgálni: történt-e mérgezés. Az orvos mindenesetre rendkívül gyanúsnak találta, hogy nem engedték betege közelébe.

Olga Mihajlova, Navalnij ügyvédje pedig arról számolt be, hogy az orvosok nem tudták megállapítani, mi a baj a politikussal, de az rendkívül furcsa, hogy az ellenzéki vezetőnek korábban nem volt semmiféle allergiája.

A kórház előtt hétfőre virradóra többen összegyűltek, akik aggódnak Navalnijért. A rendőrség tíz embert vett őrizetbe közülük, köztük újságírókat.

Navalnijt múlt szerdán ítélték harminc nap börtönre, amiért engedély nélküli tüntetést hirdetett tiltakozásul amiatt, hogy az ellenzéki jelölteket kizárták a szeptemberben esedékes moszkvai helyhatósági választásokon történő indulásból. Az egyik kizárt jelöltet, Dmitrij Gudkovot közben szintén őrizetbe vették, egyelőre nem tudni, miért.

A szombati demonstráción a rendőrség több mint ezer embert vett őrizetbe, ráadásul házkutatásokat is tartottak az ellenzéki jelöltek otthonában, illetve irodáiban, ami nemzetközi felháborodást váltott ki.

Orosz rendőrök kísérik az orosz ellenzéki vezetőt. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője szóvivője útján „aránytalannak” nevezte a hatósági fellépést az ellenzékiekkel szemben. Andrea Kalan, a moszkvai amerikai nagykövetség szóvivője is azt írta mikroblogján, hogy „a rendőrség aránytalan fellépése aláássa a polgároknak azt a jogát, hogy részt vegyenek a demokratikus folyamatban”.

A moszkvai városi törvényhozás 45 tagját a tervek szerint szeptember 8-án választják meg (nem meglepő módon jelenleg a Putyin elnökhöz lojális Egységes Oroszország képviselői vannak többségben a testületben).

A tét óriási: a 12 milliós metropolisznak mintegy 14 ezer milliárd rubel, átszámítva 64 ezer milliárd forint a bevétele, ennek elosztásáról dönthetnek a képviselők. Ráadásul Oroszország rendkívül centralizált, ezért óriási a jelentősége annak, mi történik a fővárosban.

Az ellenzéki indulók szerint a hatalom (értsd alatta az Egységes Oroszországot) attól tart, hogy bejuthatnak a városi parlamentbe, sőt más ellenzéki pártok tagjaival összefogva akár többségbe is kerülhetnek, ezért akadályozták meg adminisztratív eszközökkel az indulásukat. (Egészen pontosan hamisítottnak ítéltek meg több, az induláshoz szükséges támogatói aláírást.)

Összesen harminc jelölttől tagadták meg a hatóságok az indulást, köztük több népszerű ellenzékitől.

Dmitrij Gudkov, Ljubov Szobol volt Duma-képviselők és Ilja Jasin jelenlegi moszkvai tanácstag a legismertebb közülük. Utóbbi a legnépszerűbb választói körzetében.

Dmitirj Peszkov, a Kreml szóvivője elutasította, hogy indok nélkül tiltották volna el a jelölteket az indulástól. Szerinte a bíróságon kell megtámadni a döntést.

Russian Opposition Leader: Navalny back in jail after hospital stay

Russia’s leading opposition figure Alexei Navalny has been discharged from hospital and sent back to prison. He was taken ill over the weekend, suffering wh…

A jelöltek szerint viszont a hatóságok maguk hamisították meg az aláírásokat, hogy erre hivatkozva eltilthassák őket.

Az első nagy tiltakozó megmozdulás a döntés ellen július 20-án volt Moszkva központjában. Az ellenzék szerint több mint 22 ezer ember vonult utcára a Libertárius Párt által szervezett tüntetésen. A résztvevők azt skandálták, hogy „Hagyjátok indulni őket!”, „Ez a mi városunk”, „Szabad választásokat akarunk”. Az egyik tüntető azt mondta: „Fontos küzdeni a kormányzat módszerei ellen, mert különben végül már választásokat sem fognak tartani”.

Navalnij is elment a demonstrációra, kezet rázott és beszélt is az indulástól eltiltott ellenzéki politikusokkal. A téma tehát a jelek szerint egységbe tömörítette az egyébként megosztott orosz ellenzéket.

„Általában az én előjogom, hogy eltiltanak a választáson való indulástól. Most viszont egyesített bennünket a döntés” – mondta akkor Navalnij arra utalva, hogy a tavalyi elnökválasztáson meg ő nem indulhatott, mert a bíróság korábban felfüggesztett börtönre ítélte sikkasztás vádjával. A politikus úgy látja, hogy az Egységes Oroszország támogatottsága rendkívül alacsony, sőt gyakorlatilag már nem is támogatja a pártot a lakosság.

Az állampárt maga is érzi a bajt, erre utal, hogy jelöltjei nem az Egységes Oroszország égisze alatt indulnak, hanem „függetlenekként”, ami könnyen visszaüthet.

Az ellenzék további tüntetéseket helyezett kilátásba, esténként már most sokan összegyűlnek Moszkva központjában tiltakozásul az ellen, hogy jelöltjeik nem vehetnek részt a választásokon.

Azt remélik, hogy tovább csökken az állampárt népszerűsége, amelyet már egyébként is megtépázott, hogy folyamatosan csökken az életszínvonal, a kormányzat a nyugdíjkorhatár emeléséről döntött, és az áfát is emelte. Az Egységes Oroszország támogatottsága jelenleg 32,3 százalékon áll, ami a legalacsonyabb érték a felmérések 2006-os kezdete óta.

Az viszont egyelőre kérdés, hogy mi lesz Navalnij sorsa, akinek a nevét a tavaly immár negyedjére megválasztott Putyin elnök soha nem ejti ki nyilvánosan a száján.

A jogi végzettségű ellenzéki politikus 2008-ban szerzett ismertséget, amikor blogjában elkezdte leleplezni az orosz politikai vezetők és állami cégek korrupciós ügyeit. A feltárások teljesen meglepő módon lemondásokhoz vezettek. Később Dmitrij Medvegyev kormányfőt is célba vette, akinek egymilliárd dolláros ingatlanbirodalmát leplezte le, de ezt már eredmény nélkül.

Navalnij részt vett a 2011/12-es nagyszabású ellenzéki megmozdulásokon is, amelyeket a választási eredmények nagy mértékű meghamisítása ellen tartottak. Ekkor tartóztatták le, illetve ítélték először börtönre. Azóta közel kétszáz napot töltött rács mögött.

Navalnij mára a legismertebb ellenzéki vezetővé nőtte ki magát. Az orosz ellenzékiek közül senki más nem képes tömegeket megmozgatni, ráadásul nagyon sok fiatal is követi. Jó szónok, beszédei humorosak, ironikusak, a politikai vezetőket maró gúnnyal támadja, amivel sok hívet szerez magának.

2013-ban a moszkvai polgármesterválasztáson 27 százalékkal a második helyen végzett, ami óriási fegyvertény, tekintve, hogy a többségében állami befolyás alatt lévő média szóba sem áll vele, így kizárólag az utcán, illetve az interneten kampányolhat. Ráadásul az állami sajtó előszeretettel állítja be a „Nyugat bábjaként”.

2016-ban jelentette be, hogy indul az elnökválasztáson. Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig választási irodákat létesített (munkatársai között szép számban vannak, akik a CEU-n tanultak, Budapesten). 2017 végén azonban a hatóságok sikkasztás miatti felfüggesztett börtönbüntetésére hivatkozva eltiltották az indulástól (Navalnij szerint koncepciós perek zajlottak ellene).

Bár minden második orosz ismeri, bírálói szerint nagy hátránya, hogy nincs erős bázisa a lakosság körében, támogatottsága tíz százalék alatt van. Nincs erős párt sem mögötte: a 2012-ben alapított Haladás Pártját még csak be sem jegyezték.

Navalnijt nem először érte fizikai támadás. 2017-ben az utcán öntötték le ismeretlnek zöld festékkel. A hatóságok az ellene hozott ítéletre hivatkozva alig akarták külföldre engedni, végül azonban Spanyolországban megmentették a jobb szemét. Az orvosa szerint ha valóban valamiféle vegyi anyag érte ismét a bőrét, akkor akár a látását is elveszítheti.

„Én vagyok Golunov” — belebukhat-e Putyin a botrányba?

Páratlan szolidaritási hullám alakult ki az újságíró meghurcolása miatt, írók, művészek, jogvédők álltak ki mellette, külföldön is.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.