„Én vagyok Golunov” — belebukhat-e Putyin a botrányba?

Hamis bizonyítékokkal próbálta meg a rendőrség rács mögé juttatni az ismert korrupcióellenes újságírót. A vád tarthatatlanná vált, Putyin menesztette két rendőr tábornokát. A botrány nyomán megingott az orosz illiberális demokrácia.

Felmentett két rendőrtábornokot az orosz elnök, miután beosztottjaik megkísérelték hamis bizonyítékok alapján rács mögé juttatni Ivan Golunov tényfeltáró újságírót. A 36 éves Golunovot múlt pénteken vette őrizetbe és bántalmazta a moszkvai rendőrség, azt állítva, hogy a hátizsákjában és lakásán kábítószert találtak.

Vlagyimir Putyin utasítására elvesztette pozícióját Jurij Gyevjatkin, a kábítószer-kereskedelem ellenes osztály vezetője és Andrej Pucskov, Moszkva nyugati körzetének rendőrfőnöke.

Ugyanakkor sokak szerint nem elsősorban őket, hanem a belügyminisztert kellett volna meneszteni, hiszen ő felelt a rendőri intézkedésekért.

Az ügy széles körű, politikai hovatartozástól független felháborodást váltott ki Oroszországban, mert felmerült a gyanúja annak, hogy a hatóságok hamis vád alapján próbálták meg elhallgattatni az újságírót, aki cikkeiben gátlástalan uzsorásokról és egy, a temetkezési ágazatra rátelepedő szervezetről írt.

Ivan Golunov egy moszkvai kerületi bíróságon, június 8-án. Fotó: MTI/EPA

Az orosz sajtóban elterjedt vélekedés szerint is a moszkvai városi vezetés és egyes szakszolgálati vezetők korrupt ügyleteiről írt cikkei váltották ki az intézkedést.

Golunov váltig állította: a drogokat a rendőrök helyezték el a hátizsákjában és a lakásában. Az ellene felhozott alaptalan vádak ejtését kedden jelentette be Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter.

„A kriminalisztikai, biológiai, daktiloszkópiai és genetikai szakértői vizsgálatok eredménye alapján döntés született az Ivan Golunov elleni büntetőeljárás lezárásáról, mert nem bizonyított a bűncselekményben való részessége”

— mondta a tárcavezető.

A börtönben állítólag megkínzott, agyrázkódást elszenvedett Golunov elengedésének dacára Moszkvában szerdán tiltakozást rendeztek a biztonsági szervek önkénye ellen. Civil források szerint a rendőrség a megmozdulások több mint félezer részvevőjét előállította, köztük Alekszej Navalnij ismert ellenzéki vloggert.

Navalnijt alig néhány órával őrizetbe vétele után engedték el, ez valószínűleg összefügg azzal, hogy az orosz és a nemzetközi nyilvánosság élénk figyelemmel követi a Golunov-ügyet és az azt követő ellenzéki megmozdulásokat. Páratlan szolidaritási hullám alakult ki az újságíró meghurcolása miatt, írók, művészek, jogvédők álltak ki mellette, külföldön is. Sokan „Én vagyok Golunov” táblákkal tüntettek az elmúlt napokban.

Szerdai felvételek: erőszakos rendőri intézkedés ellenzéki tüntetőkkel szemben

Navalnij Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy elengedték a fogdából.

„Már berendezkedtem a cellában. Már 27-szer megpróbáltam beragasztani a nagyon fényes izzót az egyszer használatos lepedő darabjával. Bejött egy rendőr, és közölte: «Távozzon innen!». Kiengedtek. Akkor miért volt szükség minderre? Remélem, hogy most elengedik a többi őrizetbe vett személyt is”

— írta Navalnij, a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetője.

Navalnij későbbi Twitter-üzenetéből arra lehet következtetni, hogy elengedték ugyan, de bíróság elé kell állnia. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa az őrizetbe vettek szabadon engedésére szólította fel az orosz hatóságokat. Golunov pedig közölte: folytatja tényfeltáró újságírói munkáját.

Golunovnak egyébként óriási szerencséje volt: Putyin Oroszországában sok esetben nem éppen így végzik a kritikus újságírók. Emlékezetes például, hogy két éve Szentpéterváron egyszerűen agyonverték az utcán az elnökkel szemben kritikus, ismert újságírót, Nyikolaj Andruscsenkót.

Börtönben az illiberalizmus román bajnoka

A románok körében továbbra is népszerű a korrupció elleni harc, és szemet hunynak afölött, ha ennek érdekében korlátozzák a szabadságjogokat. Eperjesi Ildikó elemzése.