Adatmegsemmisítési botrány sodorhatja veszélybe Sebastian Kurz újraválasztását

Az osztrák sajtó szerint öt merevlemeznyi Strache ibizai botrányával kapcsolatos adatot tárolhattak azokon adathordozókon, amit a volt osztrák kancellár bizalmasa álnéven daráltatott le.

Veszélybe kerülhet Sebastian Kurz újraválasztása egy adatmegsemmisítési botrány miatt – írja a Die Zeit cikke alapján a mandiner.hu.

Arno M., Kurz közeli munkatársa Maisinger néven mutatkozott be a Reisswolf nevű Bécs-környéki cégnél, a megsemmisítendő merevlemezek pedig saját tulajdonában álltak a megrendelőlap szerint. A HDD-ket kétszer is ledaráltatta, a maradványokat pedig egy zsákban vitte el a cégtől. A Reisswolf igazgatója szerint ilyen még nem fordult elő a cég történetében. A számla kiküldése során természetesen kiderült, hogy Maisinger nem létezik, de Arno M. még egy hibát is vétett: a saját telefonszámát adta meg a megrendeléskor.

A megsemmisített merevlemezek tartalmáról egyelőre csak találgatni lehet, de nagyon valószínű, hogy a Heinz-Christian Strache alkancellár nevéhez köthető ibizai botránnyal kapcsolatos adatokat tárolhattak rajtuk.

A két eset közti összefüggést támasztja alá egy nyilvánosságra került levelezés is az egykori kancellár és bizalmasa, Gernot Blümel kancelláriaminiszter között. Az e-mailek tanúsága szerint Kurz és Blümel már hónapokkal a botrány kirobbanása előtt tudomást szerezhettek az ominózus ibizai videóról, csak a megfelelő alkalomra vártak, hogy nyilvánosságra hozzák.

Kurz azt állítja, semmit sem tudott Strache ibizai ügyeiről

A volt kancellár szerint kísérlet zajlik személyének besárazására.

A teljes cikket itt olvashatják.