Kurz azt állítja, semmit sem tudott Strache ibizai ügyeiről

Hamisítványnak nevezte hétfőn Sebastian Kurz volt néppárti kancellár azokat a napokban birtokába került e-maileket, amelyek arra utalnak, hogy a politikusnak már 2018-ban tudomása volt az Ibizán készült, később a kormánykoalíció felbomlásához vezető videofelvételről — írja az MTI.

Kurz a szóban forgó e-maileket megdöbbentőnek nevezte:

„Kísérlet történik arra, hogy megrágalmazzanak minket, és belekeverjenek az Ibiza-botrányba” fogalmazott.

Az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) múlt pénteken egy közvetítő segítségével juttatták el azokat az e-maileket, melyek szerint Sebastian Kurz és Gernot Blümel volt kancelláriaminiszter 2018 februárjában már tudhattak az Ibizán illegálisan készült videofelvételről. Az e-mailek ugyanis állítólag egy Kurz és Blümel közötti, a botrányt kiváltó „Ibiza-videó” keletkezésére utaló levelezést tartalmaznak. Jelenleg azonban nem tudják megmondani, kitől származnak az e-mailek, ugyanis a néppárt csak azok képernyőfotóját kapta meg. Azok azt a benyomást keltik, mintha az e-maileket eredetileg a néppárt informatikai rendszeréből továbbították volna.

Az ÖVP egy külső szakértői céget is megbízott az ügy kivizsgálásával. A szakértő állásfoglalása szerint hamisítványokról van szó, az e-mailekkel kapcsolatban ugyanis számos következetlenség és technikai hiba tapasztalható; az egyik e-mailt például Gernot Blümel 2018. február 27-én hétfőn küldhette el Kurznak; miközben február 27-e valójában keddre esett. Feladóként pedig egy olyan e-mail cím is szerepel, ahonnan már 2009 óta nem lehetett üzeneteket küldeni.

Az ÖVP feljelentést tett az ügyészségen, és sürgeti az ügy kivizsgálását.

Az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt koalíciójának felbomlásához vezető kormányválság május 17-én robbant ki Ausztriában, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a korábbi kormánykoalíciós FPÖ azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló, Ibizán készült videofelvételt.

A rejtett kamerákkal készített videofelvételen Heinz-Christian Strache a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek 2017 júliusában, néhány hónnappal az ausztriai parlamenti választás előtt.

Strache nem veszi fel EP-mandátumát

Elmondása szerint nem politikai számítás, hanem személyes döntés áll a háttérben.