Óriás Lego installációval tisztelegnek a Berésit holdszonda előtt

Közel 200 kilogrammos makettként emlékezteti az izraelieket mától a zsidó állam tavaszi űrkalandjára.

Egy Hollandiában élő izraeli művész, Yuval Dvorin készítette el azt az életnagyságú,  a SpaceIL Berésit holdszondájának életnagyságú Lego installációját, amelyet Morris Kahn avatott fel a SpaceIL elnöke a Lego Space Park megnyitóján a Tel Aviv-i Kongresszusi Központban — írja a nocamels tudományos portál.

Fotó: Yuval Dvorin (Yediot Ahronot)

Az izraeli űrközpont néhány hónappal ezelőtt indította útjára a legó-építmény modelljéül szolgáló űrjárművet. A SpaceIL’s Berésit űrszondája sikeres manőverek után április 11-én a Hold felszínébe csapódott.

Több ezer könyvet szórt szét a Holdon Izrael

Többek között a Wikipédiát és egy miniatűr Bibliát tartalmazó lemezek is eltűntek az izraeli Berésit holdszonda becsapódása során.

Az alkotó százezer Lego kockából állította össze a közel 200 kilós makettet, amely a Lego Space Park néven lesz látható egész nyáron. A legó installációt mintegy fél millió sékel (több mnt 41 millió forintnyi) magánadományból készítették el.

A beszámoló szerint a kiállítás mellett a gyermekeknek is lehetősége lesz saját alkotásaikkal modellezni és továbbgondolni az izraeli űrkutatás lehetőségeit.