Laborban képes csontokat növeszteni egy izraeli kutatócsoport

Akár két héten belül nőhet olyan életképes csont, amit a folyamat után visszaültethetnek a páciens szervezetébe.

A csonttöréseket követő helyreállás gyakran idővel magától végbemegy egy egészséges szervezet esetében, ám a teljes regeneráció nem mindig történik meg magától. Ráadásul a csontritkulás világszerte mintegy 200 millió embert érinti, és évente több mint 8,9 millió törést okoz. A csontveszteség egyik leggyakoribb megoldásaként máig a csontátültetés szolgált, ami azonban sokszor újabb és hosszadalmas kezeléssorozatot igényelt.

A különböző kiegészítő eszközök helyett egy biotechnológiai vállalat Izraelben olyan módszert fejlesztett ki a csontok pótlásához, ami forradalmasíthatja az orvosvilágot.

A haifai Bonus BioGroup szakemberei ugyanis olyan technológiát dolgoztak ki, aminek köszönhetően a beteg saját csontszöveteiből növesztenek újakat, és többé nem egyik helyről kell elvenni a csontot, hogy máshol pótolják azt. A különleges technológia lényege, hogy egy beteg szövetéből kivesznek egy olyan sejtet, ami képes lehet „újragyarapodni”, és laboratóriumi körülmények között abból pótolják a hiányzó csontrészt — írja a The Jerusalem Post.

Saját zsírjából növesztettek sípcsontot egy biciklistának

A férfi januárban egy 180 kilométeres kerékpárversenyen vett részt, és elmondása szerint fantasztikusan érezte magát

A test fizikai mikrokörnyezetét imitálva akár két héten belül nőhet olyan életképes csont, amit a folyamat után visszaültethetnek a páciens szervezetébe.

„Mivel minden beteg a saját szövetét és saját sejtjeit kapja vissza, az ilyen terápia nagyon biztonságos „

— mondta Dr. Shai Meretzki, az izraeli kutatóvállalat egyik alapítója.

„Nincs immunreakció az implantátumra, és a kilökéssel sem kell foglalkozni. A test ugyanis nem tudja, hogy a sejtek egy rövid, kéthetes kört tettek meg az emberi testen kívül, így nagyon szép felépülést láthatunk, és a csonthiány teljes meggyógyulását”

— tette hozzá a szakember, akinek elmondása szerint a módszer jelenleg hivatalos tesztelés alá van vetve, és azt remélik, hogy hamarosan sokaknak világszerte segítséget nyújt majd.

„Minden páciens, akit ortopédiai tünetekkel kezeltünk, legalább három sikertelen csontátültetésen esett már át”

— mesélte Dr. Meretzki.

„A legnehezebb esetekkel foglalkozunk, amikor az emberek már lemondtak magukról. De mindannyian lábra álltak, vagy újra teljesen használni tudják a kezeiket.

Az egyik páciens, 13 hónappal a lábát érintő csontbeültetés után még az Ironman Triatlont is teljesítette”

— tette hozzá a szakember.