Saját zsírjából növesztettek sípcsontot egy biciklistának

Kerékpárversenyen vett részt az új kísérlet első alanya, akinek hiányzó csontját a testén kívül növesztették izraeli tudósok egy laboratóriumban.

Danny Yaakobson két éve egy súlyos baleset következtében olyan lábsérülést szenvedett, amely után az orvosai abban sem voltak biztosak, hogy képes lesz-e lábra állni. A férfi januárban egy 180 kilométeres kerékpárversenyen vett részt, és elmondása szerint fantasztikusan érezte magát:

Semmi kétség, egy csoda, hogy egy ilyen sérülés után, ilyen gyors felépülést követően részt tudtam venni ezen a nehéz versenyen

-fogalmazott Yaakobson NoCamels-nek adott interjújában. A férfi a balesete után egyezett bele abba, hogy aláveti magát a kísérletnek. A csontbeültetős műtétjét követő harmadik hónap után már ismét képes volt sportolásra is használni a lábát.

A férfinek a sípcsontja roncsolódott a 2017-es autóbalesetében. Orvosai javaslatára vetette bele magát Bonus BioGroup kísérletébe.

Az új módszer lényege, hogy a sérült alany zsírszövetéből vett őssejtet a testen kívül laboratóriumban egy bioreaktorban stimulálják. Ebben a különleges szerkezetben fejlesztik az új csontszövetet. Amikor az új sejtek kellően megszilárdulnak, visszafecskendezik a beteg testébe, oda, ahol aztán heteken belül beépül a szervezetbe. 

A BonoFill névre hallgató programtól átütésszerű fejlődést remélnek a Bonus BioGroup tudósai, akiket a közelmúltban dollármilliókkal támogattak befektetők. Minden jel adott ahhoz, hogy vállalkozásukkal forradalmiasítsák a csontsebészetet. Ehhez az is hozzájárul, hogy a korábbi lassú és fájdalmas módszerek helyett gyors és természetes megoldást kínálnak:

Végtagsérüléseknél, különösen a csontok pótlására eddig az orvostudomány leginkább a combcsontokból meríthetett. Ezek a beavatkozások kemények, drágák, fájdalmasak, hosszadalmas és nehéz folyamatok voltak

-magyarázza a különbséget Shai Meretzki, a Bonus BioGroup vezetője, aki szerint a kizárólag természetes alapú oltóanyagaikkal az emberi zsírszövetből kikísérletezett őssejt-technikával ennél egy sokkal jobb módszert ajánlanak.

Bonus BioGroup, Dr. Shai Meretzki, jobbra. Foró: Bonus BioGroup

A NoCamels cikkében megemlítik, hogy a kerékpáros Danny Yaakobson története mellett a közelmúltban két másik beteg sikeres csont beültetési operációját is elvégezték. Egyiknél a combnál, másiknál a felkarban tudták követni az új eljárást: a sérült csontrészen a testben egy hézagot – pár centiméteres lyukat – hagytak, majd a bioreaktorban stimulált őssejteket -miután azok szilárd állapotba kerültek – visszaültették a sérült testrész helyére. Alig két hónappal később a betegek gyógyultnak érezhették magukat.