Abbász: felfüggesztjük az Izraellel kötött megállapodásokat

A Palesztin Hatóság egyetlen, Izraellel kötött egyezményt sem fog végrehajtani a továbbiakban – jelentette be Mahmúd Abbász palesztin vezető Rámalláhban csütörtökön.

A palesztinok vezetése úgy döntött, hogy az Izraellel 1993 óta létrejött megállapodásokat nem fogja többé alkalmazni.

Mahmúd Abbász elmondta, pénteken egy bizottság meg is kezdi az intézkedés életbe léptetését.

Ugyanakkor a dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Abbász már korábban is tett hasonló fenyegetéseket, de eddig egyszer sem váltotta azokat valóra. Mindenekelőtt a biztonsági együttműködés folytatódott a palesztinok és a zsidó állam hatóságai között.

„Nem fogunk meghajlani a diktátumok előtt és elutasítjuk az erővel ránk kényszerített kész tényeket, különösen Kelet-Jeruzsálemben”

— hangsúlyozta Abbász.

„Az izraeli megszálló hatóságok minden döntése számunkra törvénytelennek minősül” – fűzte hozzá.
A palesztin vezető mindemellett kissé ellentmondásos módon kijelentette: a palesztinok továbbra is készek „igazságos, átfogó és tartós békét kötni Izraellel”.

A palesztin vezetés csütörtöki rendkívüli ülését az tette szükségessé, hogy az izraeli hadsereg hétfőn hajnalban engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat kezdett el lerombolni Kelet-Jeruzsálem környékén. Az izraeli biztonsági erők több tucat lakást pusztítottak el Vádi-el-Hummuszban.

Egy hét évvel ezelőtti katonai parancs értelmében a kelet-jeruzsálemi Szúr Báhirral határos Vádi-el-Hummuszt elválasztó kerítés 250 méteres körzetében tilos építkezni.

Az EU külügyi szolgálata ismét Izraelt támadja

Ezúttal a Kelet-Jeruzsálemben lerombolt, engedély nélkül épített palesztin társasházak miatt.

Az Európai Unió a házlebontások haladéktalan leállítását követelte. Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő egyik szóvivője pedig hangsúlyozta, hogy az izraeli „telepespolitika illegális a nemzetközi jog szerint”.

A palesztinok szerint Izrael így akarja elűzni őket a kerítés menti biztonsági övezetből, hogy helyet csináljon izraeli telepeknek és összekötő utaknak.

Abbász hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget, hogy „azonnal avatkozzon közbe” a palesztin népet ért agresszió elhárítására.