Polgár Judit lobbantja fel a Maccabi Európa Játékok lángját

A sportverseny, amelyre a világ minden részéről érkeznek zsidó sportolók, július 30-án kezdődik.

„Megtisztelő a felkérés, hogy meggyújthatom az év egyik legjelentősebb magyarországi sport- és kulturális eseménye, a zsidó sportolók nemzetközi találkozója, a Maccabi Európa Játékok lángját. A július 29. és augusztus 7. között zajló rendezvény közel áll a szívemhez. Egyrészt mert a Budapestre érkező több mint kétezer sportoló megismerheti ezt a csodálatos várost, ami minden bizonnyal még emlékezetesebbé teszi majd számukra a versenyeket, másrészt azért mert a Maccabi Játékoknak korábban már több alkalommal is részese voltam. Bécsben az Európai Játékokon vettem részt, ahol szimultán partikat adtam; 2009-ben az Izraelben rendezett 18. Világjátékokon — amelyet a világ harmadik legnagyobb sporteseményének tartanak a nyári olimpia és a labdarúgó világbajnokság után — pedig átvehettem Simón Peresz izraeli elnöktől a Most Outstanding Female Athlete (A legkiválóbb női sportoló) kitüntetést.

A Maccabi Játékok különlegessége, hogy itt a részvétel is, nem csupán az eredmény a fontos. A sportolók által elvégzett munka mellett a rendezvény valódi célja nem az egyéni diadal, hanem a kultúrák találkozása, amely nyitottságra és elfogadásra tanít minden korosztályt. A játékokon a múlt, a jelen és a jövő egyaránt képviseli magát. Talán nincs még egy olyan sportesemény a világon, amely a generációk tekintetében is ennyire sokszínű lenne. Itt egyszerre áll rajthoz idős és fiatal, hogy a megmérettetésben összekapcsolódva átadja egymásnak az elfogadás, a tisztelet és a szeretet üzenetét. Minden olyan megmérettetés, amely a közös élmény mellett ezzel az üzenettel is bír, hasznos a rendező ország és a résztvevő sportolók számára.” (Polgár Judit) — olvasható a 15. Maccabi Európa Játékok honlapján.

Maccabi Európa Játékok: minden idők legnagyobb magyar csapatával készülnek

A héten zárul a jelentkezés Magyarország legnagyobb multisport rendezvényére, ahol mintegy 200 magyar induló verseng majd 20 sportágban.