Az amerikaiak szeretik a zsidókat, de szinte semmit sem tudnak a zsidóságról

Legalábbis ezt állapította meg a Pew közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése. 

Az amerikai zsidók sokat tudnak a szomszédaik vallásáról, a nem zsidó amerikaiak azonban nem sok tudással rendelkeznek a judaizmusról, a legújabb Pew felmérés szerint — írja a Háárec.

A kérdőívekből az is kiderült, hogy az amerikaiak azt hiszik, sokkal több zsidó él az Egyesült Államokban, mint amennyien valójában vannak. A felmérés szerint a megkérdezettek közül minél többet tudott valaki a zsidókról, annál inkább kedvelte őket.

A Pew felmérése elsősorban azt vizsgálta, hogy az amerikaiak mennyit tudnak a vallásokról. Összesen 32 kérdést kaptak a kitöltők a bibliaismerettől kezdve más vallások tanításáig. A 32-ből 10 kérdés valamilyen formában a zsidósághoz volt köthető.

A megkérdezett amerikaiak többsége nem tudott helyes választ adni a zsidósággal kapcsolatos kérdésekre. A megkérdezettek 29% tudta csak, hogy a Sábesz péntek este kezdődik és mindössze 24% tudta azt, hogy a Ros Hásáná a zsidó újév kezdete. Az amerikaiak mindössze 13%-a válaszolta azt, hogy Maimonidész a judaizmushoz köthető tudós és rabbi.

Ugyanakkor a magukat zsidónak vallók 10%-a sem tudta, hogy a Sábesz péntek este kezdődik.

A zsidó megkérdezettek jól teljesítettek a kereszténységgel kapcsolatos kérdésekben, ezek több mint 50%-ára helyesen meg tudtak felelni. A második legtöbb megfelelő választ az evangéliumi keresztények csoportja adta.

A felmérés arra is kíváncsi volt, hogy milyen érzésekkel tekintenek a zsidóságra a megkérdezettek. Itt az ateisták és a muszlimok nyilatkoztak a legelítélőbben, de így is az jött ki, hogy a zsidók az amerikaiak által legjobban kedvelt vallási csoport.