Villanyautó töltőkkel árasztják el Izraelt

Bár Izraelben évek óta népszerűek a hibrid autók és jelenleg több mint 100 000 ilyen gépkocsi fut az utakon, a tisztán elektromos járművekből eddig alig ezer darabot értékesítettek, mert nem épült ki töltőhálózat az országban. Ezen változtat Juvál Steinitz energiaügyi miniszter, aki egy év múlva már 2500 töltőállomást szeretne látni Izrael szerte — írja a zsido.com.

A közelmúltban a minisztérium nyilvánosságra hozta a kivitelezésben részt vevő vállalatok nevét, illetve a töltőállomások helyszíneit, melyek a libanoni határnál fekvő Dán kibuctól egészen a déli Éjlátig terjednek majd. Az állam jelentős összeggel támogatja a beruházásokat.

A tervek szerint a töltőállomás-hálózat országos kiépülésével a járműforgalmazó cégeknek megjön a kedve az elektromos modellek forgalmazásához, és

2025-ban már az új autók 25%-át elektromos hajtással értékesítik majd.

A minisztérium szerint addigra már 150 000 privát és 13 000 köztéri töltőállomás működik majd az országban.

Az állam a töltőállomásoknak helyet biztosító önkormányzatokat pénzbeli juttatásban részesíti. Az első harminc település összesen 12 millió sékelt kapott, ami a költségek 50%-át fedezi a tervezett 800 töltőállomás telepítésénél. Ezek egyelőre csak a lassú töltést támogatják, állomásonként két gépkocsi számára. Az autók nyolc óra alatt képesek teljesen feltölteni az akkumulátoraikat.

A föld alól is kap áramot egy új izraeli elektromos busz

Az útba épített, speciális réz vezetéken keresztül látja el a buszokat árammal egy új izraeli fejlesztés. A rendszert hamarosan Tel-Avivban kezdik tesztelni.

Jeruzsálemben 100 állomást telepítenek, Holonban 60-at, Ásdodban 36-ot. Nem feledkeztek el a judea-szamáriai térségről sem: a háredi zsidók által lakott Bétár Ilitben 36 töltőállomás épül hamarosan. Természetesen Tel-Aviv sem akar lemaradni az elektromos autókról, de mivel a város rendkívül erős gazdasággal rendelkezik, nem szorul az állami támogatásra, és saját erőből építi ki a töltőhálózatot.

A töltőállomások mellett köztéri, illetve bevásárlóközpontokhoz és szórakoztató központokhoz tartozó parkolókba is telepítenek gépjármű töltőket, melyekből első körben 812 darabot telepítenek 148 helyszínen. Ezek támogatására 3.2 millió sékelt szán a kormány.

A következő terv a gyorstöltő hálózat megteremtése. Az ilyen állomásokon csupán fél óra leforgása alatt 80%-os akkumulátor-töltöttséget lehet elérni.

„Ez a program átfogó és fontos lépés, melynek segítségével terveim szerint 2030-ig megszűnhet Izrael függősége a környezetszennyező energiaforrásoktól”

– jelentette ki a miniszter.