Izrael lecsapott a Hezbollah-ra

Az al-Ikbaríja szír állami televízió híradása szerint izraeli légitámadás érte a dél-szíriai el-Harra városát, miután Izrael fegyvercsempészettel vádolta meg Iránt az ENSZ-ben.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az izraeli támadás csak anyagi károkat okozott. A hírügynökség ugyanakkor felidézte a legutóbbi, június végi izraeli csapásokat, amikor – mint írta – a szíriai légvédelem a hadsereg Damaszkusz peremén és Homsz tartományban lévő állásai ellen irányuló nagyszabású támadást hárított el.

Szíriát ismerő diplomáciai források akkor azt mondták, hogy azok

az éjszakai csapások valójában iráni támogatású erők, köztük a libanoni síita Hezbollah mozgalom Damaszkusz melletti támaszpontjait vették célba, és az elmúlt évek legnagyobb erejű izraeli támadásáról volt szó.

A június 30-i támadás előtt néhány nappal tartottak találkozót Izraelben a zsidó állam, az Egyesült Államok és Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadói, s hírszerzési források szerint a találkozón Washington és Jeruzsálem azt követelte, hogy Moszkva érje el Irán erőinek a térségből való kivonását.

El-Harra egy stratégiai jelentőségű település az Izrael által annektált Golán-fennsík lábánál, és sok éven át egy jelentős orosz katonai radarállomásnak adott otthont, amíg 2014-ben lázadó erők el nem foglalták. A szíriai hadseregnek tavaly sikerült visszafoglalnia.

Izrael az elmúlt években hasonló támadások százait hajtotta végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek ősellensége, Irán és az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah mozgalom kezén vannak. Az izraeli vezetés ezt a két erőt az ország határaira leselkedő legnagyobb veszélynek tartja.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint az iráni al-Kudsz brigádok damaszkuszi és bejrúti polgári repülőtereket használ fegyvercsempészetre az Iránnal szövetséges libanoni siíta Hezbollah számára.

Danny Danon az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén Iránt azzal vádolta, hogy a libanoni terrorszervezetnek nyújtott fegyverszállításokkal megsérti az ENSZ BT 1701. határozatát.

Danny Danon az ENSZ Biztonsági Tanácsában

„2018-2019-től Izrael felfedezte, hogy kettős felhasználású eszközöket csempésznek Libanonba a Hezbollah rakétatámadó képességének fejlesztéséhez. Irán és az al-Kudsz brigádok visszaélésszerűen használják a polgári tengeri hajózási infrastruktúrát, különösen a bejrúti kikötőt.

Ma a bejrúti kikötő nem más, mint a Hezbollah kikötője”

— állapította meg a nagykövet.