A britek a Hezbollah támadásától tartanak

A titkosszolgálatok attól félnek, hogy az Irán által pénzelt terrorszervezet brit földön fog támadni.

A tanker elfoglalása után a britek attól tartanak, hogy az Európa szerte elszórt alvó terrorista sejteket Teherán támadásra fogja felszólítani. Theresa May egyik utolsó miniszterelnöki intézkedéseként hétfőn összehívta a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA), hogy megvitassák a kialakult helyzetet — írja a Daily Express. 

Csak nemrég került nyilvánosságra, hogy a Hezbollah 2015-ben több tonna robbanóanyagot halmozott fel Londonban.

Brit hírszerzési források szerint nagy esély van arra, hogy a bevetésere váró ügynökein keresztül a terrorszervezet komoly károkat okozzon. „Irán proxikat használ, és egy egész hálózatot tart fenn a Hezbollahhoz köthető emberekből” — mondta az Express hírszerzői körökből érkező forrása.

A szakértő szerint konfliktus esetén Irán aktiválhatja a Hezbollah kötelékébe tartozó ügynökeit, hogy hajtsanak végre terrorakciókat.

Teheránt korábban több kibertámadással vádolták a britek. Egyszer parlamenti képviselők személyes gépeit támadták meg, egyszer pedig a brit királyi postát, valamint a helyi kormányzatokat céloztak meg iráni hackerek.

A tanker lefoglalása kapcsán a britek fenntartják, hogy nem iráni, hanem ománi vizeken volt a hajó, amikor Irán elfoglalta.

Irán orosz technológiával téríthette el a brit hajót

Az irániak ugyanazt a GPS zavaró módszert használták, amivel júniusban az oroszok támadták az izraeli repülőgépek leszállását.