Ismét bravúros győzelmet aratott Izrael a kosárlabda Európa bajnokságon

Sorozatban másodszor lett a legjobb Izrael 20 éven aluliak válogatottja, amelyik a döntőben Spanyolországot győzte le.

A vasárnapi döntőben 92-84-re diadalmaskodó izraeli csapat a tavalyi németországi Európa bajnokság után ezúttal hazai környezetben lett a legjobb. A nyolc napos tel aviv-i torna 16 országa között nem volt ott Magyarország csapata.

Izrael az egész verseny alatt magabiztos játékkal szórakoztatta lelkes közönségét – olvasható az Eurorohoops.net szakportálon.

A Shlomo Group Arenában rendezett döntőben a válogatott egyik legfiatalabb csillaga, Deni Avdija mutatta a legmeggyőzőbb teljesítményt. Nem véletlenül választották a torna legjobb játékosának. 

Fotó: Deni Avdija (Fiba)

A 2001-ben Izraelben született Deni meccsenként átlagban 18,4 pontot szerzett, 8,3 lepattanót gyűjtött be és 5,3 passz mellett 2,4 blokkot is adott. A kiváló adatokra méltán lehet büszke édesapja is, aki a Jugoszláv kosárlabda történetének egyik legsikeresebb kosarasa volt. A Pristinából származó, muszlim hitű Zufer Avdija a Crvena zvezda csapatkapitányaként vált legendává az 1980-as években.

Karrierje utolsó éveiben Izraelben játszott hosszú évekig, ahol aztán a családjával letelepedett. Ma is edzőként dolgozik. A sportos famíliában többen aktívak különféle sportágakban, de eddig vitathatatlanul Deninek jósolják a legfényesebb karriert.

A nyolcas mezben játszó tini-szupersztár 16 évesen írta alá első profi szerződését a Maccabi Tel Avivhoz, azóta immáron második alkalommal lett Európa legjobb csapatának tagja a 20 évek alatti korosztályos versenyen.

Szakértők biztosra veszik, hogy a kosárlabdázás fellegvára, az amerikai NBA egyáltalán nem oly távoli cél számára.

Deni büszke izraeliként nevelkedett, és ahogy ezen a felvételen is látható, meghatottan és átéléssel énekli az izraeli himnuszt társaival.

Minden játékos remek sportember a válogatottban, nagyon jó a kémia közöttünk. A sikerhez azonban kellenek az edzők, akik itt Izraelben megtanítottak bennünket arra, hogyan is kell harcolni, és hogy nem lehet soha semmit feladni, hogy lehet minden nap jó formát hozni

nyilatkozta a kosárlabda Európa bajnokságot szervezők hivatalos honlapjának.

Fotó: Aranyérmes izraeli válogatott (Fiba)

Avdija szerint a zsidó állam drukkerei előtt nagyon jó játszani, mert kellőképpen feltüzelik a csapatot és nagyon támogatóak is a játékosokkal.

Nagyon örülök annak, hogy a kosárlabda egyre népszerűbb, és egyre jobban fejlődik országunkban. Az embereket érdekli, hogy mi történik velünk és ez nagyon-nagyon boldoggá tesz. 

— tette hozzá a fiatal játékos. Ne lepődjenek meg, ha hallják még Deni nevét később is.

Ahogy mi is írtunk róla, Izraelben nem csak ott született zsidók szeretnek játszani, de olyan egykori NBA-csillagok is jól érzik magukat, mint Amare Stoudemire.

Izraeli állampolgár lett az egyes számú NBA-csillag

A világhírű, többszörös NBA-All Star válogatott, amerikai kosárlabda játékos, Amare Stoudemire Jeruzsálemben vette át új útlevelét.