Izraeli állampolgár lett az egyes számú NBA-csillag

A világhírű, többszörös NBA-All Star válogatott, amerikai kosárlabda játékos, Amare Stoudemire Jeruzsálemben vette át új útlevelét. 

A New York Knicks korábbi erőcsatára évekkel ezelőtt kereste fel Izraelt első alkalommal, amikor is megtudta, hogy édesanyja zsidó származású. Az afrikai-amerikai sportoló az úgynevezett héber-izraeliták – Amerikában elterjedt, az ó és újszövetséget is tanulmányozó feketebőrű zsidók – csoportjába sorolja önmagát.

Foto: JTA

Stoudemire azért kapott most – némi kivételezéssel természetesen – izraeli állampolgárságot mert elkötelezett a zsidó állam mellett, és már évek óta ott is él sőt, nemcsak játékosként erősíti a Hapoel Jeruzsálem kosárlabda csapatát de ma már többségi tulajdonosa is annak. Érdemes megnézni ebben a videóban, miként viszonyulnak hozzá az izraeliek és, hogy mit jelent a sportolónak mindez:

„Ez egy nagyon izgalmas pillanat számomra. Tele vagyok érzelmekkel, Izrael iránti szeretetem évek óta velem van és az, hogy most ennek hivatalosan is részese lehetek, egy igazán különleges érzés. Köszönöm a Hapoelnek, hogy velük lehetek és azt is, hogy segítettek nekem az állampolgárság megszerzésében.”

– mondta Stoudemire a hivatalos okmányok megszerzése után az újságíróknak. A ceremónián részt vett a belügyminiszter is, aki szerint „az izraeli társadalomban kifejtett különleges hozzájárulása miatt” kapott a korábbi hatszoros NBA-All star válogatott játékos gyorsított tempóban útlevelet. Aryeh Deri hozzátette:

„Amare Izrael nagykövete lesz a világban.”

A kosaras, aki négy gyermekével évek óta Jeruzsálemben él 16 évig szerepelt a világ legerősebb kosárlabda bajnokságában, az amerikai NBA-ben. A karrierjét Phoenix Suns-ban kezdő, a Miami Heatnél is szereplő, de a New York Knicks-szel legnagyobb sikereket elérő többnyire 1-es számmal játszó rendkívül atletikus sportoló félelmetes zsákolásairól és blokkolásairól szól ez alábbi rövid videó:

Stoudemire aki amellett, hogy tavaly hivatalosan is elkezdte betérési folyamatát a judaizmusba, egy kóser bormárkával is piacra lépett – Stoudemire Cellars – A sportoló régóta támogat gyermekotthonokat és iskolákat, főleg Afrikában és szülőhelyén Floridában, ahol adományokkal segíti a hátrányos helyzetű intézményeket.

A jótékonykodás mellett önkéntesként is segítette a 2013-as Maccabi Világjátékokra készülő kanadai kosárlabda válogatottat. Ugyanebben az évben találkozott Simon Perez egykori államelnökkel  aki arra bíztatta, hogy csatlakozzon az izraeli nemzeti válogatotthoz is.