Izraeli állampolgár lett az egyes számú NBA-csillag

A világhírű, többszörös NBA-All Star válogatott, amerikai kosárlabda játékos, Amare Stoudemire Jeruzsálemben vette át új útlevelét. 

A New York Knicks korábbi erőcsatára évekkel ezelőtt kereste fel Izraelt első alkalommal, amikor is megtudta, hogy édesanyja zsidó származású. Az afrikai-amerikai sportoló az úgynevezett héber-izraeliták – Amerikában elterjedt, az ó és újszövetséget is tanulmányozó feketebőrű zsidók – csoportjába sorolja önmagát.

Foto: JTA

Stoudemire azért kapott most – némi kivételezéssel természetesen – izraeli állampolgárságot mert elkötelezett a zsidó állam mellett, és már évek óta ott is él sőt, nemcsak játékosként erősíti a Hapoel Jeruzsálem kosárlabda csapatát de ma már többségi tulajdonosa is annak. Érdemes megnézni ebben a videóban, miként viszonyulnak hozzá az izraeliek és, hogy mit jelent a sportolónak mindez:

Amare Stoudemire Israel Documentary (2016)

NEW NBA CHANNELS:Versus: http://bit.ly/2cHrpCZPerformance Center: https://bit.ly/2cpVPM9 Follow: www.twitter.com/SGHLCLike: www.facebook.com/SGHLC

„Ez egy nagyon izgalmas pillanat számomra. Tele vagyok érzelmekkel, Izrael iránti szeretetem évek óta velem van és az, hogy most ennek hivatalosan is részese lehetek, egy igazán különleges érzés. Köszönöm a Hapoelnek, hogy velük lehetek és azt is, hogy segítettek nekem az állampolgárság megszerzésében.”

– mondta Stoudemire a hivatalos okmányok megszerzése után az újságíróknak. A ceremónián részt vett a belügyminiszter is, aki szerint „az izraeli társadalomban kifejtett különleges hozzájárulása miatt” kapott a korábbi hatszoros NBA-All star válogatott játékos gyorsított tempóban útlevelet. Aryeh Deri hozzátette:

„Amare Izrael nagykövete lesz a világban.”

A kosaras, aki négy gyermekével évek óta Jeruzsálemben él 16 évig szerepelt a világ legerősebb kosárlabda bajnokságában, az amerikai NBA-ben. A karrierjét Phoenix Suns-ban kezdő, a Miami Heatnél is szereplő, de a New York Knicks-szel legnagyobb sikereket elérő többnyire 1-es számmal játszó rendkívül atletikus sportoló félelmetes zsákolásairól és blokkolásairól szól ez alábbi rövid videó:

Amar’e Stoudemire’s Top 10 Plays of His Career

14 Years of jaw dropping plays and monster dunks. It’s the Top 10 Plays of Amar’e Stoudemire’s Career!About the NBA: The NBA is the premier professional bask…

Stoudemire aki amellett, hogy tavaly hivatalosan is elkezdte betérési folyamatát a judaizmusba, egy kóser bormárkával is piacra lépett – Stoudemire Cellars – A sportoló régóta támogat gyermekotthonokat és iskolákat, főleg Afrikában és szülőhelyén Floridában, ahol adományokkal segíti a hátrányos helyzetű intézményeket.

A jótékonykodás mellett önkéntesként is segítette a 2013-as Maccabi Világjátékokra készülő kanadai kosárlabda válogatottat. Ugyanebben az évben találkozott Simon Perez egykori államelnökkel  aki arra bíztatta, hogy csatlakozzon az izraeli nemzeti válogatotthoz is.