Elhunyt Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója

Jukija 2009 óta vezette a szervezetet. Az ő vezetése alatt bízták meg a NAÜ-t a 2015-ben az iráni atomprogramról megkötött egyezmény betartásának ellenőrzésével.

A NAÜ főigazgatója csütörtökön hunyt el, családja hétfőn temette el – közölte Fredrik Dahl, az Ügynökség szóvivője. Halálhírét a családja kérésére csak most hozták nyilvánosságra.

„A NAÜ titkársága a legnagyobb szomorúsággal tájékoztat arról, hogy Amano Jukija elhunyt” – áll a 171 tagországot tömörítő, a nukleáris fegyverek terjesztését tiltó atomsorompó-egyezmény betartatása felett őrködő szakosított ENSZ-szervezett titkárságának levelében.

Seyed Abbas Araghchi on Twitter: „My deep condolences for #Amano demise. We worked very closely. I commend his skillful & professional performance as DG of IAEA resulted in complete closure of so-called #PMD & 15 consecutive reports confirming Iran’s full compliance to the #JCPOA. May the Almighty bless his soul. pic.twitter.com/tyTDQ9AiTY / Twitter”

My deep condolences for #Amano demise. We worked very closely. I commend his skillful & professional performance as DG of IAEA resulted in complete closure of so-called #PMD & 15 consecutive reports confirming Iran’s full compliance to the #JCPOA. May the Almighty bless his soul. pic.twitter.com/tyTDQ9AiTY

„Nagyon szorosan együttműködtünk, nagyra értékeltük hozzáértő, professzionális munkáját” – írta Twitter-üzenetében Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes. „A mindenható áldja lelkét” – fűzte hozzá.

Heiko Maas, a német diplomácia vezetője pedig azt hangsúlyozta, hogy Amano Jukija mozgalmas időkben tette erősebbé az atomenergia-ügynökséget. Maas, akit a német külügyminisztérium idézett, a japán diplomatának az

atomsorompó-egyezmény erősítése érdekében tett erőfeszítéseit emelte ki.

Amano Jukija 2009 óta vezette a szervezetet. Az ő vezetése alatt bízták meg a NAÜ-t a 2015-ben az iráni atomprogramról megkötött egyezmény betartásának ellenőrzésével. A bécsi székhelyű ENSZ-szervezetnek meg kell szerveznie az utódlást, miközben a Teherán és Washington közötti növekvő feszültség közepette az atomalku betartását ellenőrzésén dolgozik.

Iráni urán miatt nyugtalankodik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség

A perzsák szerint „az Egyesült Államok fekete humorát jelzi, hogy tanácskozást hívott össze egy megállapodásról, amelyből ő maga kilépett”.

Hírügynökségek szerint éppen arra készült, hogy jövő márciusban – jóval a harmadik négyéves, 2021 novemberéig tartó mandátuma lejárta előtt – lemond a tisztségéről meg nem nevezett betegségére hivatkozva.

A távozását bejelentő levélben, amelyet a tervek szerint a héten küldött volna el NAÜ képviselőinek, Amano Jukija örömét fejezte ki a mandátuma idején „az atomnak a békét és a fejlődést szolgáló célkitűzéssel kapcsolatban” elért „konkrét eredmények” felett, és „nagy büszkeségének” adott hangot az ügynökség által elért „vívmányok” miatt – áll a NAÜ közleményében.

A NAÜ főigazgatóját az ügynökség kormányzótanácsának 35 tagállama – közöttük a legfejlettebb atomtechnológiával rendelkező országok – választják meg.

Amano Jukiját először 2009-ben választották meg az egyiptomi Mohamed el-Baradei utódjaként, a mandátumát legutóbb 2017-ben újították meg újabb négy évre.

Amano 1947-ben született, a Tokiói Egyetemen szerzett diplomát, a sokoldalú leszerelés és az atomsorompó kérdéseinek szakértője és tárgyalója volt 1972-től, három évtizeden át japán külszolgálatban. Hazája belgiumi, franciaországi, laoszi, svájci és egyesült államokbeli nagykövetségén töltött be különböző tisztségeket. 2002 és 2005 között a japán külügyminisztérium leszerelési, atomsorompó-ügyi és tudományos főosztályát vezette. Ő volt a NAÜ kormányzótanácsának elnöke 2005-2006-ban, amikor a szervezetet és előző főigazgatóját, Baradeit Nobel-békedíjjal tüntették ki. A kitüntetést a NAÜ nevében Amano vette át.