Bernard-Henri Lévy: Heller Ágnes Európa arca volt

A francia filozófus szerint Magyarország legjobbja volt a pénteken elhunyt zsidó gondolkodó — adott hírt az akibic.hu.

A Twitteren emlékezett meg a pénteken elhunyt Heller Ágnesről a Bernard-Henri Lévy, akivel a magyar filozófus együtt látogatta meg Macron elnököt még májusban.

Bernard-Henri Lévy on Twitter: „Agnes Heller c’était Lukacs et Arendt. La fête de l’esprit et la mémoire de la Shoah. L’Europe au cœur et la détestation du nationalisme. La politique comme champ d’étude et la philosophie comme champ de bataille. De tous, face à Macron, ce jour-là, elle était la plus ardente. pic.twitter.com/h3KkwSM8GC / Twitter”

Agnes Heller c’était Lukacs et Arendt. La fête de l’esprit et la mémoire de la Shoah. L’Europe au cœur et la détestation du nationalisme. La politique comme champ d’étude et la philosophie comme champ de bataille. De tous, face à Macron, ce jour-là, elle était la plus ardente. pic.twitter.com/h3KkwSM8GC

BHL most úgy fogalmazott Hellerről: „Lukács és Arendt volt ő. A szellem ünnepe és a holokauszt emlékezete. Európa a nacionalizmus gyűlöletének a szívében. Akinek a politika a tanulmányok terepe volt, a filozófia pedig a harctér.”

Magyar és zsidó identitás: Heller Ágnes és a kokárdás zsidó kisfiú

A filozófus szerint meglepően sok zsidó nem vándorolt ki Magyarországról a Holokauszt után. Vajon miért?

Lévy szerint amikor május közepén, néhány nappal az európai választások előtt Macron elnöknél jártak több európai gondolkodó társaságában, akkor Heller Ágnes volt a leglelkesebb mindannyiuk közül.

A világhírű filozófus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a New York-i New School for Social Research professor emeritusa múlt pénteken a Balatonba fulladt.

Meghalt Heller Ágnes

A világhírű filozófus 90 éves volt. Emlékéből fakadjon áldás.