Arab újságírókat hívtak Izraelbe, a palesztinok máris büntetnék őket

Arab újságírók érkeztek a Közel-Keletről Izraelbe, a külügyminisztérium meghívására – írja az i24News. A szaúdi, iraki, egyiptomi és emírségeki riporter vasárnap érkezett meg. A Fatah által irányított palesztin újságíró szervezet elítélte a látogatást és máris feketelistára tenné őket – derül ki a The Jerusalem Post cikkéből.

„A delegáció ellátogat a Jad Vasem Központba, a Knesszetbe és jeruzsálemi szent helyekre”

– közölte az izraeli külügy.

„Az újságírók találkoznak parlamenti képviselőkkel, külügyi tisztviselőkkel és akadémikusokkal, majd észak-izraeli úton vesznek részt Haifán, Názáretben és Tel-Avivban”

– olvasható a közleményben.

A meghívás célja, hogy bemutassa az újságíróknak az izraeli álláspontot politikai és földrajzi ügyekben, valamint közvetlen rálátást biztosítson számukra az izraeli társadalom minden rétegére. Többen közülük olyan országból érkeztek, amelynek semmilyen kapcsolata sincs Izraellel.

A Fatah által irányított palesztin újságíró testület (Palestinian Journalists Syndicate, PJS) elítélte az újságírók izraeli látogatását és elszámoltatná őket.

A PJS szerint a lépés a „normalizálódás-ellenes pozíciójuk” ellen hat, „áldását adja a megszállásra, amely továbbra is palesztin újságírók vérét követeli”.

A szervezet felszólította az Arab Újságírók Szövetségét, és további jelentős médiumokat az arab világban, hogy tegyék feketelistára azokat a riportereket, akik Izraelbe látogatnak és támogatják a viszonyok normalizálást.

Terrorizálják az újságírókat a palesztin hatóságok

Teljesen érthetetlen, hogy a nemzetközi közösség és média miért hallgat a letartóztatásokról és a kínvallatásokról.

A PJS közleménye szerint az izraeli külügyminisztérium törekvése, hogy az arab újságírókat Izraelbe hívja látogatásra, „kétségbeesett kísérlet a PJS nemzeti pozíciójának aláásására, és ellentmond az Arab Újságírók Szövetségének határozatainak”.

A palesztin újságíró szervezet szerint az arab újságírók meghívása Izraelbe „része a cionista-amerikai politikai próbálkozásoknak, hogy a saját kontextusukat erősítsék, közben pedig gyengítsék a palesztinok ügyét.

A  PJS szerint az arab újságírók látogatása azután történt, hogy az Egyesült Államok nem tudott a palesztin újságírók közelébe férkőzni.