Minden második vidéki zsidót érte már támadás a szovjet utódállamokban

A volt szovjet tagállamok kisvárosaiban, falvaiban élő zsidók csaknem fele tapasztal antiszemita támadást – írja a The Jerusalem Post egy egy amerikai kutatás alapján.

A felmérés szerint az orosz, ukrán, fehérorosz, moldáv nagyobb városokban a zsidók 15-26 százalékát éri antiszemita támadás. A vidéken élők közül azonban 47 százalék mondta azt, hogy első kézből tapasztalt ilyen támadást.

Több mint kétezer olyan embert kérdeztek meg, akik megfelelnek az izraeli bevándorlás követelményeinek.

Ukrajnában a válaszadók 19 százaléka azt mondta, hogy emelkedett az antiszemitizmus az utóbbi években. Oroszországban és Fehéroroszországban 7 százalék mondta ugyanezt.

A tanulmány megállapította, hogy a szovjet utódállamokban tapasztalt antiszemitizmus leggyakoribb fajtái a judeofóbia által inspirált cselekmények, a zsidók elleni ellenségeskedés, a média által támogatott nyilvános antiszemitizmus és az antiszemita sztereotípiák használata. Emellett a közszféra intézményeiben is megsértik az antiszemitizmus és az etnikai megkülönböztetés nyilvános tilalmát.

„A szovjet idők állami antiszemitizmusától való elszakadás és az antiszemitizmus által motivált erőszak szintjének csökkentése nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban eltűnt volna ez a társadalmi jelenség. Az utódállamok társadalmának idegengyűlölő csoportjai látens, vagy alvó módban vannak”

– mondta a kutatást vezető Ze’ev Khanin, az Euro-ázsiai Zsidó Tanulmányok Intézetének elnöke.

Európa: a zsidó fiatalok 83 százaléka növekvő problémának látja az antiszemitizmust

Egy friss felmérés szerint tízből négy fiatal fontolgatja, hogy elköltözik az antiszemitizmus miatt.

A tanulmány elkészítését az Euro-ázsiai Zsidó Kongresszus támogatta.

„Az Euro-ázsiai Zsidó Kongresszus szisztematikusan vizsgálja az antiszemita incidenseket és közbeszédet a szovjet utódállamokban”

— mondta Michael Mirilashvili, a szervezet elnöke.

„Ezt a fájdalmas ügyet a modern világ alapvető problémájának tartjuk, és felhívjuk a régió vezetőit és véleményformálóit, hogy álljanak ellen, ítéljék el az antiszemitizmust, azért, mert az undorító, ostoba és rendkívül veszélyes”

— tette hozzá.