Utcát kap Hágában Pim Fortuyn, a Zöld Baloldal tiltakozik

A meggyilkolt bevándorlás-ellenes politikusról Rotterdam már nevezett el teret, most Hágán van a sor.

Május 6-án, Pim Fortyun meggyilkolásának évfordulóján René Oudshoorn önkormányzati képviselő adott be kérvényt, hogy nevezzenek el utcát, teret, hidat vagy parkot a politikus után, aki „megérdemli, hogy megemlékezzenek róla”.

Kérését most pozitívan bírálták el, ám még nem világos, mikor és milyen közterület fogja kapni a nevét — írja a holland Telegraaf.

A döntéssel azonban nem mindenki boldog: a Zöld Baloldal hágai vezetőije, Arjen Kapteijns azt írta Twitter-oldalára, hogy

„Fortuyn úrnak sok jelentése van (sic!) a holland politikában, és halála tragédia volt, ám ellentmondásos nézetei miatt, illetve mivel [Hága] egy befogadó város, szerintem rossz ötlet [utcát elnevezni róla]”.

Mint emlékezetes, a holland Zöld Baloldal korábban azért keveredett botrányba, mert egy a Hamászhoz köthető YouTube-csatornán a párt Izrael-ellenes álláspontját méltató videó jelent meg.

A Zöld Baloldal korábban a „túlságosan fehér és férfi” utcanevek helyett a kisebbségi női nevek felkarolásával kapcsolatos javaslatot is támogatta Rotterdamban.

Pim Fortuyn konzervatív-liberális, bevándorlás-ellenes, iszlámkritikus meleg holland politikus volt, akit 2002 májusában lőtt le egy baloldali holland aktivista Hilversumban.

Videóban méltatta a Hamász a holland zöldeket

A terrorszervezet értékesnek ítélte a holland párt Izrael-ellenes állásfoglalását.