Utcát kap Hágában Pim Fortuyn, a Zöld Baloldal tiltakozik

A meggyilkolt bevándorlás-ellenes politikusról Rotterdam már nevezett el teret, most Hágán van a sor.

Május 6-án, Pim Fortyun meggyilkolásának évfordulóján René Oudshoorn önkormányzati képviselő adott be kérvényt, hogy nevezzenek el utcát, teret, hidat vagy parkot a politikus után, aki „megérdemli, hogy megemlékezzenek róla”.

Kérését most pozitívan bírálták el, ám még nem világos, mikor és milyen közterület fogja kapni a nevét — írja a holland Telegraaf.

A döntéssel azonban nem mindenki boldog: a Zöld Baloldal hágai vezetőije, Arjen Kapteijns azt írta Twitter-oldalára, hogy

„Fortuyn úrnak sok jelentése van (sic!) a holland politikában, és halála tragédia volt, ám ellentmondásos nézetei miatt, illetve mivel [Hága] egy befogadó város, szerintem rossz ötlet [utcát elnevezni róla]”.

arjen kapteijns on Twitter: „De heer Fortuyn heeft veel betekent in de Nederlandse politiek en zijn dood is een tragedie, maar gezien zijn controversiële uitspraken en we een inclusieve stad zijn lijkt me dit een slecht idee. Den Haag wil straat naar Pim Fortuyn vernoemen | NOS https://t.co/bw4rEI9uV9 / Twitter”

De heer Fortuyn heeft veel betekent in de Nederlandse politiek en zijn dood is een tragedie, maar gezien zijn controversiële uitspraken en we een inclusieve stad zijn lijkt me dit een slecht idee. Den Haag wil straat naar Pim Fortuyn vernoemen | NOS https://t.co/bw4rEI9uV9

Mint emlékezetes, a holland Zöld Baloldal korábban azért keveredett botrányba, mert egy a Hamászhoz köthető YouTube-csatornán a párt Izrael-ellenes álláspontját méltató videó jelent meg.

A Zöld Baloldal korábban a „túlságosan fehér és férfi” utcanevek helyett a kisebbségi női nevek felkarolásával kapcsolatos javaslatot is támogatta Rotterdamban.

Pim Fortuyn konzervatív-liberális, bevándorlás-ellenes, iszlámkritikus meleg holland politikus volt, akit 2002 májusában lőtt le egy baloldali holland aktivista Hilversumban.

Videóban méltatta a Hamász a holland zöldeket

A terrorszervezet értékesnek ítélte a holland párt Izrael-ellenes állásfoglalását.