Kormányellenes milíciák szerint Moszkva szárazföldi csapatokkal is segíti Damaszkuszt

Az orosz szárazföldi különleges egységek közvetlenül is beszálltak a szíriai polgárháborúba a kormányerők oldalán — idézték hírügynökségek csütörtökön a Törökország által támogatott egyik szíriai ellenzéki milícia szóvivőjét.

A Nemzeti Felszabadítási Frontot (NLF) képviselő Nádzsi Musztafa hozzátette azt is, hogy véleményük szerint ezek a csapatok segítették a Damaszkuszhoz hű Szíriai Arab Hadsereget (SAA) a múlt heti harcokban Hama tartomány északi részén is.

Dzsamíl asz-Száleh, a Dzsejs el-Izza (Dicsőség hadserege) nevű milícia vezetője szintén azt mondta a Reuters hírügynökség újságíróinak, hogy a SAA szárazföldi katonai segítséget kért és kapott Moszkvától, mert — fogalmazott — egyedül nem tudott elbánni a kormányellenes csoportokkal a térségben.

Több ellenzéki fegyveres frakció is arról számolt be, hogy bár az Irán által támogatott síita milíciák nem csatlakoztak az orosz csapatokhoz, aktívabbak a területen, és szintén a Bassár el-Aszad vezette szíriai kormány mellett harcolnak.

„Az irániak erősítést hoztak, és több fronton kezdtek harcot” — jelentette ki az ugyancsak Törökország által támogatott Dzsejs en-Naszr (Győzelem hadserege) nevű lázadó frakció szóvivője.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Moszkva régóta nyújt katonai segítséget Damaszkusznak a fegyveres ellenzék elleni harcában, ám mostanáig az orosz csapatok mindenekelőtt légi úton támogatták a kormányerők szárazföldi offenzíváját, illetve a frontvonalak mögül látták el logisztikai tanácsokkal a SAA egységeit.

A szíriai kormányerők áprilisban indítottak offenzívát a lázadók utolsó fellegvárai, az észak-szíriai Hama és a vele szomszédos Idlíb ellen. Aktivisták és civil segélyszervezetek azóta számtalan légicsapásról és szárazföldi konfliktusról számoltak be a térségben, az összecsapások miatt sokan elmenekültek el otthonaikból.

A szíriai válság 2011-ben békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, amelyeket Damaszkusz megpróbált erőszakkal elfojtani, de a konfliktus sokszereplős polgárháborúvá fajult. Míg Oroszország és Irán Damaszkuszt támogatja, Törökország egyes lázadó frakcióknak nyújt segítséget.