Rendőrkézen a mumbai mészárlásért felelős terrorista

Elfogták szerdán a pakisztáni hatóságok Háfiz Szaídot, annak a terrorszervezetnek az alapítóját, amely az Egyesült Államok és India szerint a 2008-as mumbai terrortámadást elkövette – jelentette be a pakisztáni Geo Television műsorszóró társaság.

A Laskar-e-Tajíba (Tiszták serege) nevű terroristaszervezet alapítóját – aki jelenleg egy másik csoport, a Dzsamaat-ud-Dava vezetője – a közép-pakisztáni Gudzsranválába vezető úton tartóztatták fel az ország terrorelhárító egységei.

A mumbai terrortámadás során, amelyben étterem, kórház, pályaudvar, rendőrkapitányság, szálloda és egy zsidó szervezet székháza is a célpontok között volt, 166-an vesztették életüket. Washington 10 millió dollárt (mintegy 2,8 milliárd forint) ajánlott fel Szaíd nyomravezetőjének.

Srí Lanka megmutatta, mivel küzd meg Izrael nap mint nap

Az Iszlám Állam bebizonyította, hogy nem csak hogy életben van, hanem képes fájdalmas sebet ejteni.

A rendőrségi akció néhány nappal Imran Hán pakisztáni miniszterelnök washingtoni látogatása előtt történt. Hán a kinevezése óta többször leszögezte: országa nem tűri tovább az iszlamista csoportok tevékenységét.

A pakisztáni biztonsági erők február óta lépnek fel fokozott erővel az ország területén belül aktív milíciák ellen. Közülük került ki a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista szervezet, amely februárban merényletet hajtott végre a vitatott hovatartozású Kasmír indiai részén egy katonai konvoj ellen. A támadásban, amely komoly feszültséget okozott a két szomszédos atomhatalom viszonyában, több mint negyvenen haltak meg.

A Laskar-e-Tajíba évek óta tiltólistán van Pakisztánban. Iszlámábád a kasmíri terrortámadása után betiltotta a Dzsmaat-ud-Davát és egy másik – szintén a Laskar-e-Tajíbához köthető – szervezetet, a Falah-e-Inszáníjátot is.

A Dzsamaat-ud-Dava korábban többször hangsúlyozta: pusztán jótékonysági munkát végez.