Izraeli hadihajót talált az ENSZ Libanonban

Libanoni médiaértesülések szerint a hajót, ami Rosh Hanikránál lépte át a határt ENSZ békefenntartók fedezték fel. A zsidó állam egyelőre nem kommentálta a hírt.

Vasárnap este a libanoni LBC nevű televíziócsatorna arról számolt be, hogy izraeli hadihajó lépett Libanon fennhatósága alá eső vizek területére — olvasható az Arutz7 írásában.

A hajó állítólag az izraeli Rosh Hanikra nevű partszakasz közelében lépett át a libanoni határon.

A televízióban elhangzottak szerint a járműre az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) tagjai lettek figyelmesek, akik értesítették az ország hatóságait.

Izrael és Libanon között semmilyen diplomáciai kapcsolat nem áll fent, és évek óta tartó vita övezi a két ország között húzódó tengeri határt — különös tekintettel arra az olajmezőre, ahol Bejrút nemzetközi vállalatok segítségével fúrásokba kezdett, noha Izrael magáénak tekinti a területét.

Továbbá nem a tengeri határ jelenti az egyetlen gócpontot a két fél között. A Hezbollah nevű libanoni terrorcsoport állandó feszültséget kelt Izraellel szemben, és több olyan földalatti járatot is kiépítettek az izraeli határ mentén, amivel a terroristák szabad közlekedését igyekeznek biztosítani.

Az eddigi legjelentősebb Hezbollah-alagutat fedezték fel Izraelben

Világítással és hangosító rendszerekkel, valamint betonból épült lépcsőkkel is ellátták a járatot.

Ahogy cikkünkben beszámoltunk róla, múlt hét pénteken, a libanoni háború 13. évfordulóján a terrorszervezet vezetője súlyos fenyegetést intézett a zsidó állammal szemben:

„Bármilyen háború nagyobb lesz, mint a 2006-os volt Izrael számára, és a pusztulás szélére fogja sodorni”

— üzente Hassan Nasrallah, akinek szavaira az izraeli miniszterelnök egy vasárnapi kabinetülésen reagált.

Eltörölné Izraelt a Föld színéről a Hezbollah

A terrorszervezet vezetője a libanoni háború 13. évfordulója kapcsán szólalt meg. 

Benjamin Netanjahu kijelentette, hogy amennyiben a terrorszervezet valóban támadást akarna indítani, Izrael „lesújtó” katonai csapást mérne a Hezbollah-ra és Libanonra.