Megosztja a német kormánykoalíciót Ursula von der Leyen

Önmérsékletre intette az Európai Bizottság elnökjelöltjét bíráló koalíciós partnereit csütörtökön Angela Merkel német kancellár.

A konzervatív kancellár egyetértett a szociáldemokraták vezetésével abban, hogy racionálisan kell hozzáállni a kereszténydemokrata védelmi miniszter jelöléséhez, akkor is, ha nem egyformán gondolkodnak róla.

„Ami szerdán Brüsszelben történt, abból nem mindent sorolnék ebbe a kategóriába”

— fogalmazott a kancellár, aki kiemelte, hogy több mint öt évtized után adatik meg Németországnak ismét, hogy az Európai Bizottság elnökét adhassa.

Megegyeztek: az EU vezetői Ursula von der Leyent jelölik bizottsági elnöknek

Tusk előtte Twitter-üzenetében azt írta: „a megoldás egyre közelebb van.”

„Azon dolgozunk, hogy von der Leyen asszonyt megválasszák. És, hogy emiatt a koalícióban milyen helyzet alakult ki, az nem egyszerű” – fogalmazott a kancellár.

A szociáldemokraták elutasítják von der Leyent.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy a német szociáldemokraták EP-küldöttségének vezetője szerdán egy papírból számos dolgot olvasott fel, mielőtt a képviselőcsoport találkozott von der Leyennel, és a lap tetején az állt: miért alkalmatlan jelölt Ursula von der Leyen.

Mette Frederiksen a Merkellel közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy ő szociáldemokrataként támogatja von der Leyen megválasztását, és mindent egybevetve elégedett a jelölésekkel, miután a dán, liberális Margrethe Vestager szintén szerepet kap majd az Európai Bizottság vezetőségében.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból – mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter a Der Spiegel című német lapnak.

„Példátlan trükközés”: otthagynák Merkelt a német szocdemek?

Felháborodott Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölésén Sigmar Gabriel egykori alkancellár és külügyminiszter.

A német és a nemzetközi sajtó a német kancellár egészségének is nagy figyelmet szentelt, miután az elmúlt hetekben a kancellárt háromszor is feltartóztathatatlannak tűnő remegés fogta el nagy nyilvánosság előtt. A hagyományoktól eltérően Merkel és Frederiksen Berlinben ülve vett részt a dán kormányfő fogadására rendezett katonai tiszteletadás egy részén.

„Tisztában vagyok a hivatalommal járó felelősséggel, és ennek megfelelően óvom az egészségemet. Gondolhatják, hogy mint minden ember, odafigyelek arra, hogy egészséges legyek, és vigyázok az egészségemre”

— jegyezte meg a kancellár az állapotát firtató kérdésre a sajtótájékoztatón.

Videóra vették, amint harmadszor is megremegett a német kancellár

Hetek óta találgatja a világsajtó, hogy mi baja lehet a kancellárnak, aki folyamatosan elhárítja az egészségére vonatkozó kérdéseket.