Annyi a hongkongi kiadatási törvénynek — vagy mégsem?

Carrie Lam kormányzó „halottnak nyilvánította” az erősen vitatott törvénytervezetet, de a hetek óta tüntető tömegek elégedetlenek azzal, ahogy a hongkongi vezető kezelte a krízist. 

Bár a kormányzó „halottnak nyilvánította” a törvénytervezetet, de továbbra sem nyilvánvaló, hogy a a kiadatási rendelet valóban vissza lett-e vonva – adta hírül a South China Morning Post.

A kormányzó elismerte, hogy az elmúlt hónapok eseményeit követően az embereknek a kormányzatba vetett bizalma jelentősen megingott, de – hangsúlyozta, – valóban nincsenek tervek a törvénytervezet további tárgyalására vonatkozóan.

Joshua Wong, demokráciapárti aktivista, a 2014-es Occupy Central (elfoglalni a központot) nevű hongkongi diáktüntetések egyik szervezője Twitter-bejegyzésben reagált Lam nyilatkozatára, és rámutatott: a kormányzó a 64-es cikkelyre hivatkozva vonhatta volna vissza hivatalosan a beadványt, ezt azonban meg sem említette a beszédében.

Wong szerint Lam hazudott, amikor „halottnak nyilvánította” a tervezetet, ugyanis az jövő júliusig továbbra is él a törvényalkotási programban.  Szerinte Lam a külföldi sajtót próbálja becsapni.

Joshua Wong 黃之鋒 😷 on Twitter: „[THREAD: Fed up with Carrie Lam’s wordplay]1. What #CarrieLam saying „the Bill is dead” is another ridiculous lie to the people of #HongKong and foreign media because the bill still exists in the ”legislative programme” until July next year. / Twitter”

THREAD: Fed up with Carrie Lam’s wordplay]1. What #CarrieLam saying „the Bill is dead” is another ridiculous lie to the people of #HongKong and foreign media because the bill still exists in the ”legislative programme” until July next year.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tette volna, hogy az egyébként különleges közigazgatási státust élvező Hongkong olyan feleknek – köztük Kínának és Tajvannak – adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Hongkong most talán egy időre fellélegezhet, de ahogy korábban megírtuk, nem sok esélye van, hogy a jelenlegi független állapotát megtudja tartani előbb vagy utóbb Kína a hatalma alá fogja hajtani.

A brit örökség harca a modern Kínával — Hongkong a szabadságért énekel, a világ pedig hallgat

Hongkong lakosai Dávidként harcolnak Kína Góliátja ellen, de a kimenetel nem biztos, hogy jól fog alakulni. Hajdú Tímea írása.