Már csak öt zsidó maradt Kairóban

93 éves korában elhunyt Marcelle Haroun, a kairói közösség vezetőjének édesanyja. 

Hivatalosan már csak 5 zsidó él Kairóban; a most elhunyt Marcelle Haroun lánya és négy unokája. Az apró közösséget, ami mindössze öt nőből áll Haroun Magda nevű lánya vezeti – írja a Jewish Telegraphic Agency a Watani Internationalre hivatkozva.

Egyiptomban Kairón kívül Alexandriában élt nagy zsidó közösség, amelynek 12 tagja maradt a városban.

Zsidó lányok Alexandriában a század elején, Fotó: Wikimedia commons

Marcelle Haroun, Shehata Haroun felesége volt. A férfi politikus volt és ügyvéd, tagja volt az egyiptomi Kommunista Pártnak és nagy anti-cionista hírében állt. A lánya 2013-ban a Tabletnek azt nyilatkozta, hogy a szülei egymás „elvtársai” voltak.

1948-ban Egyiptomnak még 80 ezer zsidó lakosa volt. A zsidóság két hullámban vándorolt ki Izraelbe, először 1956-ban majd 1967-ben. A Haroun család azonban maradt mivel ők elsősorban egyiptominak tartották magukat.

Az Anna Lindht Foundation oldala szerint, mikor a családfő meghalt a család nem engedte, hogy az izraeli nagykövetség rabbija temesse el, hanem Franciaországból hívtak rabbit.

Marcellenek két lányát is el kellett temetnie Egyiptomban.

Halálakor ezt a bejegyzést írták a közösség Facebook oldalára: „A Kairói Zsidó Közösség sajnálatos módon elvesztette egyik alapkövét, akit nagyon fogunk hiányolni.”