Netanjahu: a DNS bizonyítja, hogy a palesztinok nem őshonosok a Szentföldön

Nem a filiszteusok leszármazottai a mai palesztin arabok, mert amíg utóbbiak az Arab-félszigetről, addig az előbbiek Dél-Európából származnak — osztotta meg a nagyvilággal Izrael vasárnapi történészeként az ország miniszterelnöke.

A politikus a Science Advances című tudományos lapban nemrég megjelent genetikai kutatás eredményéről állást foglalva kijelentette:

Nincs kapcsolat az ősi filiszteusok és a modern palesztinok között, akiknek az ősei az Arab-félszigetről érkeztek Izrael földjére évezredekkel később

— fogalmazott Netanjahu Twitter üzenetében, amelyet a The Jerusalem Post is közölt.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „The Bible mentions a place called Caphtor, which is probably modern-day Crete. There’s no connection between the ancient Philistines & the modern Palestinians, whose ancestors came from the Arabian Peninsula to the Land of Israel thousands of years later. https://t.co/FKqqoQRWdx / Twitter”

The Bible mentions a place called Caphtor, which is probably modern-day Crete. There’s no connection between the ancient Philistines & the modern Palestinians, whose ancestors came from the Arabian Peninsula to the Land of Israel thousands of years later. https://t.co/FKqqoQRWdx

A kormányfő szerint a filiszteusok — a Bibliában a zsidóság egyik legádázabb ellenségei — dél-európai őshazája a mai Kréta szigete lehetett. A politikus a jénai Max Planck Intézet és az askelóni Leon Levy feltáró misszió szakembereinek közös munkájára, kifejezetten a DNS-kutatási eredményekre hivatkozva fogalmazta meg gondolatait.

Az izraeli Askelon városánál, egy ősi filiszteus helyről származó DNS-tanulmány bizonyítja azt, amit ismerünk a Bibliából: a filiszteusok Dél-Európából származnak.

— olvasható Netanjahu üzenetében.

Az Askelonnál 2016-ben megtalált filiszteus temető tíz késő bronzkori és vaskori csontvázának genetikai elemzéséből arra következtetnek nemzetközi genetikusok és régészek, hogy a filiszteusok az időszámítás előtti 12. században érkezhettek Dél-Európából, és gyorsan beolvadtak a helyi népességbe.

Dél-Európából származtak a filiszteusok?

Izraeli kutatók egy csoportja úgy tartja, hogy a filiszteusok távolról, de nem egységesen, hanem kisebb csoportokban érkezhettek, és Izrael földjén váltak egy közösséggé.