Jövő heti Kohn

Talmud a Bánkitó Fesztiválon, kóser rock Velencén, pszichedelikus DJ-k Budapesten, klezmer Tokajban, zsidó helytörténeti séták Balatonfüreden és a budai Várban. Heti zsidó programajánló.

 Vita, amelyet körülfolynak a kommentárok, ahol mindenki egyszerre beszél – ez a Talmud. És ilyen az a színház is, amelyben mindenki főszereplő. „Talmud a Színpadon” improvizációs előadás az Itt és Most Társulattal a Bánkitó fesztiválon csütörtökön este 6-kor.

Talmud a Tóparton: a Te sztorid – improvizációs színház

☀️ Fesztiválindító Talmud a Színpadon előadás az Itt és Most Társulat tal! ☀️ > Bővebb infókat a fesztivál programjairól és a jegyekről a Bánkitó honlapján találhattok: bankitofesztival.hu/ << Tovább az esemény oldalára "

A STETL zenekar kóser rock koncertje az EFOTT-on a Velencei-tónál péntek délután fél 4-kor. A doboknál Váradi János, az El Al Hungary vezetője!

STETL / EFOTT 2019

STETL idén először az EFOTT-on! Találkozzunk az év legnagyobb hallgatói buliján! Július 12. (péntek) 15:30, Berentzen Stage További EFOTT 2019 fellépők:Rita Ora ★ Borgore ★ Tujamo ★ Gianluca Vacchi ★ Punnany Massif ★ Tankcsapda ★ Halott Pénz ★ Wellhello ★ Follow the Flow ★ Szabó Balázs Bandája ★ Majka ★ Bagossy Brothers Company ★ Brains ★ Caramel ★ AK26 ★ Margaret Island és még nagyon sokan …

Szintén pénteken, este 6-kor hat év után visszatér a Budapest Park színpadára az Infected Mushroom, mely az elektronikus zene egyik legfontosabb úttörőjeként vált ismertté a szcénában. A neves IDJ Magazine kétszer is a világ 10 legfontosabb DJ-i közé választotta őket.

Infected Mushroom, Skazi, Yahel

A több mint két évtizede indult Infected Mushroom az elektronikus zene egyik legfontosabb úttörőjeként vált ismertté a szcénában. A neves IDJ Magazine kétszer is a világ 10 legfontosabb DJ-i közé választotta őket; több tízmillió lejátszással és egy igazi elvakult rajongóbázissal a hátuk mögött a Los Angeles-i bázisú, de izraeli származású páros az elektronikus zene egyik legerőteljesebb kis királyságát építette ki maga körül.

Úgyszintén péntek este 8-kor a tokaji Paulay Ede Színházban a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén a jól ismert héber dalok magyar nyelvű klezmer változata mellett, új héber és jiddis nyelvű dallamok is felcsendülnek.

„Több mint klezmer” Sabbathsong Klezmer Band

vendég: Beke Farkas Nándor és Lisztes Jenő Ezen az estén a jól ismert héber dalok magyar nyelvű klezmer változata mellett, új héber és jiddis nyelvű dallamok is felcsendülnek. Masa Tamás és zenekarához két nagyszerű muzsikus is csatlakozik: Beke Farkas Nándor a 100 Tagú Cigányzenekarból és a virtuóz cimbalomművész, Lisztes Jenő, aki tehetségével meghódította a világ legrangosabb koncerttermeit is.

Ugyanott szombaton is színpadra lépnek, amikor Oláh Gergő az X-Faktor harmadik szériájának győztese is csatlakozik hozzájuk, akivel együtt éneklik a legszebb izraeli dalokat, valamint Gergő dalaiból is szemezgetnek, természetesen “klezmeresített” változatban.

https://luah.hu/esemeny/sabbathsong-klezmer-band-es-olah-gergo-koncertje/

Szombat délután 5-kor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

A füredi rabbi – Zsinagóga és Zsidó Kiválóságok Háza bejárással

Zsinagóga bejárás – városi séta – Zsidó Kiválóságok Háza megtekintése A felújított régi zsinagógából indulva bejárjuk egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát. Autentikus kalauzunk a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia, akivel becserkésszük a rituális fürdő, a rituális metsző háza, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkedünk a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

Vasárnap délelőtt 10-kor a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös sétáján az érdeklődőket végigvezetik a régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig, felfedezhetik a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát.

Középkori zsidó emlékek nyomában a Várban és a Vár alatt

Van kedved kalandozni a csöppet sem sötét középkoriban?Belesnél a kockakövek alá, hogy fölfedezd a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát? Kíváncsi vagy a középkori életre?