Jövő heti Kohn

Talmud a Bánkitó Fesztiválon, kóser rock Velencén, pszichedelikus DJ-k Budapesten, klezmer Tokajban, zsidó helytörténeti séták Balatonfüreden és a budai Várban. Heti zsidó programajánló.

 Vita, amelyet körülfolynak a kommentárok, ahol mindenki egyszerre beszél – ez a Talmud. És ilyen az a színház is, amelyben mindenki főszereplő. „Talmud a Színpadon” improvizációs előadás az Itt és Most Társulattal a Bánkitó fesztiválon csütörtökön este 6-kor.

https://luah.hu/esemeny/talmud-a-toparton-a-te-sztorid-improvizacios-szinhaz/

A STETL zenekar kóser rock koncertje az EFOTT-on a Velencei-tónál péntek délután fél 4-kor. A doboknál Váradi János, az El Al Hungary vezetője!

https://luah.hu/esemeny/stetl-efott-2019/

Szintén pénteken, este 6-kor hat év után visszatér a Budapest Park színpadára az Infected Mushroom, mely az elektronikus zene egyik legfontosabb úttörőjeként vált ismertté a szcénában. A neves IDJ Magazine kétszer is a világ 10 legfontosabb DJ-i közé választotta őket.

https://luah.hu/esemeny/infected-mushroom-skazi-yahel/

Úgyszintén péntek este 8-kor a tokaji Paulay Ede Színházban a Sabbathsong Klezmer Band koncertjén a jól ismert héber dalok magyar nyelvű klezmer változata mellett, új héber és jiddis nyelvű dallamok is felcsendülnek.

https://luah.hu/esemeny/tobb-mint-klezmer-sabbathsong-klezmer-band/

Ugyanott szombaton is színpadra lépnek, amikor Oláh Gergő az X-Faktor harmadik szériájának győztese is csatlakozik hozzájuk, akivel együtt éneklik a legszebb izraeli dalokat, valamint Gergő dalaiból is szemezgetnek, természetesen “klezmeresített” változatban.

https://luah.hu/esemeny/sabbathsong-klezmer-band-es-olah-gergo-koncertje/

Szombat délután 5-kor balatonfüredi zsidó helytörténeti sétán vehetnek részt az érdeklődők, akik a felújított régi zsinagógából indulva bejárják egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, mely érinti a rituális fürdőt, a rituális metsző házát, valamint a felekezeti iskola hűlt helyét, miközben megismerkednek a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokkal.

https://luah.hu/esemeny/a-furedi-rabbi-zsinagoga-es-zsido-kivalosagok-haza-bejarassal-2/

Vasárnap délelőtt 10-kor a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös sétáján az érdeklődőket végigvezetik a régi Zsidó utcától az új Zsidó utcáig, felfedezhetik a 800 évvel ezelőtti soknemzetiségű budai Várat, az alig több mint egy évtizede ismertté vált középkori zsidó városnegyedeket – például a Mátyás-templommal egyidős első zsinagógát.