Trump Marsra szállást ígért az Egyesült Államok 243. születésnapján

Az amerikai függetlenség napján Trump hatalmas katonai erőt vonultatott fel Washingtonban és az amerikai egységről tartott beszédet. 

Az idei július negyedike eltért a korábbiaktól. Donald Trump javaslatára először tartottak katonai parádét, és most fordult elő először az is, hogy az amerikai elnök a Lincoln-emlékműnél mondott beszédet.

Az Üdvözlet Amerikának című, több mint egy órán át tartó programon Donald Trump és Melania Trump mellett Mike Pence alelnök és felesége, valamint a kormányzat több tagja is részt vett.

A Lincoln-emlékmű mellett harckocsik és katonai járművek sorakoztak, de nem vonultak fel, az elnök beszéde után azonban légi parádé volt katonai repülőgépek és harci helikopterek részvételével.

Az elnöki beszéd meglepetésre nem a 2020-as kampányról szólt.

Trump az Egyesült Államok történelmének egyes epizódjait elevenítette fel, beszélt az amerikai történelem nagy és történelemformáló alakjairól George Washingtontól kezdve Abraham Lincolnig, és kitért az amerikai újító szellem nagyjaira is, köztük Thomas Edisonra, Graham Bellre vagy Clara Bartonra, aki az Amerikai Vöröskereszt megalapítója volt.

 „A jövőben sem lesz olyan, amit az amerikaiak ne érhetnének el, mindaddig, amíg emlékeznek nemzetük történelmére, és nem hagyják abba a harcot a jobb jövőért” – hangsúlyozta. Trump szerint: „az amerikaiaknak semmi sem lehetetlen”, és emlékeztetett az 50 esztendővel ezelőtti holdra szállásra is. Majd hozzáfűzte: „nagyon rövid időn belül amerikai zászló lobog majd a Marson is”.

Az eső ellenére is rengetegen voltak az ünnepségen, és megjelentek tüntetők is. Egy csoportjuk egy pelenkás Trump-bébit ábrázoló óriási luftballonnal érkezett, a rendőrség azonban nem engedte meg, hogy felfújják.

Két embert letartóztattak a Fehér Ház mellett, mert amerikai zászlókat égettek. Bár a zászlóégetés nem számít bűncselekménynek az Egyesült Államokban, a titkosszolgálat közölte, hogy a két protestáló a kordonon belül, tiltott területen gyújtotta meg a lobogókat.

Az Egyesült Államokban csütörtökön mindenütt parádékkal és rendezvényekkel ünnepelték az ország születésnapját. Washingtonban a hagyománynak hódolva Mike Pence alelnök 44 bevándorlónak adta át az állampolgársági okiratot, ahogyan fogalmazott: köszöntötte őket „az amerikai családban”.

New Yorkban megrendezték az 1972 óta szokásos hotdog-evő versenyt, a győztes 71 kolbászos kiflit nyomott le a torkán. A floridai Key Westen piteevő verseny volt.

Az ünnepet majdnem mindenütt tűzijátékkal zárták. Az alaszkai Anchorage városában azonban az óriási hőség miatt ezt le kellett fújni.

CBS News on Twitter: „STUNNING: Fireworks filled the sky above the National Mall in Washington, D.C. on Independence Day. 🎆 https://t.co/76QfY3Q4oI pic.twitter.com/8Hq5TSGD0e / Twitter”

STUNNING: Fireworks filled the sky above the National Mall in Washington, D.C. on Independence Day. 🎆 https://t.co/76QfY3Q4oI pic.twitter.com/8Hq5TSGD0e