Boris Johnson: felkészültünk egy megállapodás nélküli Brexitre

Philip Hammond pénzügyminiszter azonban a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: a rendezetlen kilépés tartós károkat okozna a brit gazdaságnak.

Johnson a The Spectator című konzervatív brit folyóirat szombaton megjelenő kiadásának adott – részleteiben pénteken ismertetett – interjúban kijelentette:

Nagy-Britannia már a Brexit eredeti határnapján, március 29-én is készen állt arra, hogy megállapodás nélkül kilépjen az EU-ból, de Theresa May kormányának „idegei felmondták a szolgálatot”.

A kilépés feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást a londoni alsóház háromszor visszautasította.

Ennek nyomán Theresa May miniszterelnök kétszer is kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását; a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet. May mindenekelőtt a Brexit-megállapodás sorozatos parlamenti visszautasításai miatt döntött úgy, hogy távozik a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Boris Johnson a The Spectatornak adott interjúban azonban kijelentette: az emberek fel voltak készülve márciusban is a kilépésre, „a gépezet is készen állt erre”, de végül „az egészet lefújták”, és ennek következményeként a felkészültség foka is romlott.

Johnson hangsúlyozta: ha miniszterelnökké választják, ezt a hibát ő nem fogja elkövetni.

Leszögezte, hogy ő sem akar felfordulást okozó, rendezetlen Brexitet, de meggyőződése, hogy Nagy-Britanniának erre az eshetősége is készen kell állnia. Hozzátette: a Brexit halasztásával a kormány a megosztottságot nem orvosolta, hanem még tovább mélyítette, mivel a viták még intenzívebbé váltak.

Boris Johnson a vezetőválasztási kampány kezdete óta többször is kijelentette, hogy ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a Brexit október 31-i határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott Brexit-megállapodás, akár nem.

Versenytársa, Jeremy Hunt a kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy

ha semmi esély nem mutatkozik a Brexit-megállapodás újratárgyalására október 31-ig, akkor „nehéz szívvel ugyan”, de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

Philip Hammond ugyanakkor a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén a brit exportőröknek hirtelen olyan vámeljárásokkal kellene szembesülniük, amilyenekkel még soha nem volt dolguk, az autóipartól a mezőgazdasági termékekig minden árucikk uniós kereskedelmére jelentős vámterhek nehezednének.

Mindemellett devizapiaci reakció is várható, és ez az import drágulása miatt az inflációra is hatna – mondta a brit pénzügyminiszter. Rendezetlen Brexit esetén a brit pénzügyi szolgáltatási szektor is piacoktól esne el, és mivel ez az ágazat a brit költségvetés legnagyobb egyedi adóbefizetője, ennek komoly hatása lenne az államháztartásra.

Hammond szerint mindez már rövid távon gazdasági sokkot okozna, hosszabb távon pedig a brit gazdaság teljesítménye állandósult jelleggel kisebb lenne az egyébként elérhetőnél.

A pénzügyminiszter szerint a londoni alsóház „meg fogja találni a módját” a megállapodás nélküli Brexit megakadályozásának.

Brexit: ezért áll fenn még mindig patthelyzet

Három éve nem sikerül végigvinni a „szakítást” az Egyesült Királyság és az EU között. Az okokról Egedy Gergely történészt kérdeztük.