1600 éves mozaikra találtak Izraelben

A régészeti emlék Mózes második könyvének egyik pillanatát örökítette meg.

1600 éves mozaikképre talált Észak-Izraelben régészek és kutató diákoknak egy csoportja — olvasható a The Jewish Telegraphic Agency csütörtöki cikkében.

A régészeti munkálatokat az Észak-Karolinai Egyetem egyik professzorának, Jodi Magnessnek a vezetésével végezték, aki az Izraeli Régiségek Hatóságával fennálló együttműködés keretein belül dolgozott a projekten.

A legújabb felfedezés egy ötödik századi zsinagógán belül történt, a galileai Hukok városában.

A mozaik Mózes második könyvének, az Exodusnak egyik részét ábrázolja: Elimet, ahol az Egyiptomból való kivonulás után Izrael népe először pihent meg — és ahol a 15-ös fejezet leírása szerint források, illetve pálmafák vártak rájuk.

Magness szerint meglepő, hogy ezt az „amúgy gyakran jelentéktelennek tűnő” epizódot választották az ábrázolás témájának. És felmerül a kérdés, vajon miért jelentett épp ez ennyire sokat a galileai zsidó közösség számára?

Ősi aranyérmét talált egy 10 éves diák Izraelben

Az iraki Abbászidák kilencedik századi pénzérméjére lelt egy izraeli diák az ország közepén, egy oktatási program keretében.

Az amerikai egyetem tagjai egyébként immár kilenc éve folytatnak ásatásokat a környéken, és több mozaikdarabot is felfedeztek már a múltban.

„Szeretnénk teljesen befejezni a zsinagóga feltárását, mielőtt átadnánk a terepet Izrael államának abban a reményben, hogy fejleszteni fogják, és megnyitják a helyet a nyilvánosság számára a jövőben”

— nyilatkozott Magness, aki azt is elárulta, hogy az ásatások a tervek szerint 2020 nyaráig fognak folytatódni.

A The Jewish Telegraphic Agency értesülései szerint a projektet többek között a Torontói Egyetem és a texasi Baylor Egyetem is támogatja.