Ősi aranyérmét talált egy 10 éves diák Izraelben

Az iraki Abbászidák kilencedik századi pénzérméjére lelt egy izraeli diák az ország közepén, egy oktatási program keretében. 

A napokban történt különleges eseményről a The Times of Israel közölt cikket. Eszerint a Bachar Rousseau iskola 10 éves tanulója, Shira Sofer egy régészeti tanulmányi kiránduláson vett részt sok száz diáktársával, amikor csütörtökön egészen véletlenül rátalált a világosan csillogó érmére.

A Netanya városának környékén ásatásokat végző kisdiákok olyan régi falvakban kutattak a múlt héten, amelyről a tudósok azt állítják, hogy az ott eddig megtalált leletek a kezdeti iszlám, illetve Bizánci Birodalom idejéből származnak — írja a lap.

Fotó: Shira Sofer és Achia Cohen-Tavor

Az 5. és a 11. század közötti periódusból azon a környéken mind ez idáig főleg hétköznapi tárgyakat találtak, így például üveg vagy cserép darabokat, apróbb érméket. A most előkerült négy grammos aranyérme alighanem a különlegesebb leletek közé tartozik. Achia Cohen-Tavor, az Ariel Egyetem régésze szerint megállapítható, hogy

a bagdadi Abbászidák egyik kalifája önthette akkor, amikor a klán uralta Izrael földjét a kilencedik században.

A szakember arra nem adott választ, hogy a 10 éves kislány által megtalált érme milyen összeget is ér. Achia Cohen-Tavor szerint ugyanis nem maga a pénz a lényeges, hanem a tudás és a történelem, amit az érméből tanulhatunk.