Ugrott a B-terv: mégis lesznek új választások Izraelben

Juli Edelstein Knesszet-elnök szerdán közölte, hogy erőfeszítései ellenére nem sikerült meggyőznie a törvényhozókat a szeptember 17-i választások eltörléséről.

Edelstein Twitteren jelentette be a hírt:

„Az elmúlt napokban az izraeli polgárokért, és sékelmilliárdok megtakarítása érdekében, támogatást próbáltam szerezni e szükségtelen választások megszűntetéséhez. Sajnos a felek közül nem mindenki mutatott hajlandóságot az együttműködésre, így a választások eltörlése nem lehetséges.”

Edelstein vasárnap arra figyelmeztetett, hogy ha a terve elbukik, és nem sikerül törölni a szeptemberi választásokat, az izraeliek kevesebb, mint egy éven belül akár harmadszor is szavazásra kényszerülhetnek.

Egységkormányt akarnak az izraeliek új választás helyett?

Egy felmérés szerint a választók kétharmada eltörölné a megismételt választást, háromnegyede Likud – Kék és Fehér egységkormányt szeretne.

Míg elemzők és jogalkotók megkérdőjelezték a terv életképességét, Edelstein azt állította, meg vannak a szükséges jogi eszközök a választások eltörléséhez. A lépés 80 törvényhozó támogatását igényelte, amire a Kék-Fehér vagy más ellenzéki pártok támogatása nélkül nem sok esély lett volna.

„Úgy vélem, ha nem sikerül végrehajtani ezt a kezdeményezést, akkor szeptember 17-ét követően ugyanazok a játékosok fognak ugyanannál az asztalnál ülni és meg kell majd tárgyalni azokat a kérdéseket, amikről most nem akarnak beszélni”

— mondta Edelstein egy herzliyai rendezvényen vasárnap, hozzátéve: „Ki tudja megígérni, hogy nem lesz egy harmadik választás?”

Tel-Aviv, áprilisban: választási kampány. Fotó:
MTI/AP

A 12-es csatorna szerint Edelstein úgy képzelte, hogy összehívták volna a Knesszet elnöki tanácsát a parlament jelenlegi hiátusának megszűntetésére. Ekkor bevezettek volna egy új törvényt, amely lehetővé tette volna a Knesszet számára a választások eltörlését.

Szintén a 12-es csatorna számolt be róla múlt héten, hogy Avichai Mandelblit legfőbb ügyész jelezte, a lépésnek nincs jogalapja. Miután Netanjahunak nem sikerült május 29-ig kormányt alakítani, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerül sor.

Mint arról nemrég beszámoltunk, egy felmérés szerint a választók kétharmada – Edelstein javaslatával összhangban – eltörölné a megismételt választást, háromnegyede pedig Likud – Kék és Fehér egységkormányt szeretne.

A szeptember 17-re kiírt megismételt választás eltörlését a válaszadók 62 százaléka támogatná. 38 százalék viszont azt mondta, ellenez minden kísérletet, amely a 21. Knesszet feloszlatását elrendelő törvényt vonná vissza.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök érdeklődést mutatott a kezdeményezés iránt, annak ellenére, hogy a Likud vezető jogalkotói szerint az ötletet nem lehet megvalósítani.

Izraelben a pártok a szeptember 17-re kiírt következő előrehozott választásokra készülnek, miután az április 9-i előrehozott választások után Benjámin Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, viszont többséget szerzett a Kneszet föloszlatásához, és ezzel megakadályozta, hogy más politikus próbálkozhasson egy többségi kabinet megteremtésével. (MTI)

Egységkormányt akarnak az izraeliek új választás helyett?

Egy felmérés szerint a választók kétharmada eltörölné a megismételt választást, háromnegyede Likud – Kék és Fehér egységkormányt szeretne.