Egységkormányt akarnak az izraeliek új választás helyett?

Egy felmérés szerint a választók kétharmada eltörölné a megismételt választást, háromnegyede Likud – Kék és Fehér egységkormányt szeretne – írja az Arutz Sheva.

Az Israel Hayom és az i24 News megrendelésére, 500 fő telefonos megkérdezésével készült kutatás szerint a választók 73 százaléka támogatna egy egységkormányt.

A szeptember 17-re kiírt megismételt választás eltörlését a válaszadók 62 százaléka támogatná. 38 százalék viszont azt mondta, ellenez minden kísérletet, amely a 21. Knesszet feloszlatását elrendelő törvényt vonná vissza.

A héten korábban a Knesszet Likudos szóvivője, Juli Edelstein mondta azt, hogy keresik a módját a Knesszetet feloszlató törvény visszavonásának.

fotó: wikimedia commons

Benjamin Netanjahu érdeklődést mutatott a kezdeményezés iránt, annak ellenére, hogy a Likud vezető jogalkotói szerint az ötletet nem lehet megvalósítani.

„A személyes véleményem ezzel kapcsolatban az, hogy ezt sem politikailag, sem jogilag nem lehet megcsinálni, így ez nem több, mint egy felvetés, ami kering”

– mondta Ze’ev Elkin.

A törvényhozást feloszlató és új választásokat kiíró törvény visszavonásához kétharmados többség kell, a 120-ból 80 képviselőnek támogató szavazatára van szükség. Ez csak a nagy rivális, Kék és Fehér támogatásával lehetséges. A párt vezetői azonban eddig határozottan ellenezték a feloszlatás visszavonását.

Netanjahu a szeptemberi választások elkerülésén iparkodik

Az izraeli miniszterelnök stábja egy olyan körmönfont jogi kiskaput talált, amivel érvényteleníteni lehetne a Knesszet feloszlatását.

Amennyiben sikerülne a kezdeményezés, akkor azonnal kormányt kell alakítani. A Jisrael Bejtenu vezetője, Avigdor Liberman viszont nem hajlandó támogatni a mostani jobboldali koalíciót a harediek sorkatonai szolgálatával kapcsolatos vita miatt, ezért Netanjahu nagy valószínűséggel nem tudna jobboldali kormányt alakítani, csak a Kék és Fehér párttal lenne esély egy nagykoalícióra, de a párt már korábban kijelentette, hogy egy Netanjahu vezette kormányt nem támogat.