Netanjahu a szeptemberi választások elkerülésén iparkodik

Az izraeli miniszterelnök stábja egy olyan körmönfont jogi kiskaput talált, amivel érvényteleníteni lehetne a Knesszet feloszlatását. Ha Knesszet nem oszlott fel, akkor nincs miért választást tartani. De többsége továbbra sincs.

Benjámin Netanjahu alig egy hónapja kezdeményezte a Knesszet feloszlatását és új választások kiírását, ehhez képest tegnap szóvivője bejelentette, hogy a miniszterelnök megfontolja a Knesszet elnöke, Juli Edelstein (Likud) meglehetősen szokatlan javaslatát.

Edelstein annak ellenére, hogy a legfőbb ügyész szerint a jelenleg érvényes jogszabályok szerint ez nem lehetséges, talált egy olyan jogi formulát, amely hatályon kívül helyezi a Knesszet feloszlatását szentesítő törvényt és így újabb lehetőséget biztosít Netanjahunak a kormányalakításra.

Edelstein szerint a többség nem akar új választásokat, az ország kérését teljesíteni kell és a Knesszet a többség akaratát képviseli.

Azon kívül, hogy a Knesszet feloszlatását hatályon kívül helyező törvény érvényesítéséhez legalább 80 szavazatra lenne szükség, már csak annyi hiányzik a sikeres kormányalakításhoz, ami egy hónappal ezelőtt is hiányzott. Legalább 61 mandátummal rendelkező koalíció.

A Munkapárt, a Merec a Jiszráel Beitenu és az arab pártokon kívül a Kék-Fehér nevében Beni Ganz is értelmetlen időhúzasnak tartja es ellenzi a feloszlatás érvénytelenítést.

Mindkét fél cáfolta a médiában megjelent esetleges Likud-Kék-Fehér egységkormány lehetőségét Netanjahu-Ganz rotációs kormányzásával.

A Knesszet feloszlatásáról szóló törvény érvénytelenítésének ötletét egyedül Mose Kahlon pénzügyminiszter díjazta, aki annak ellenére, hogy egy hónappal ezelőtt még úgy vélte új választásokat kell kiírni, most azt nyilatkozta, az új választások feleslegesek és károsak a gazdaságra.

Raffi Peretz, Netanjahu új oktatási minisztere szerint a lépéssel az új választások miatt minisztériumát érintő költségmegvonás megszűnne. Peretz csak azzal nem számolt, hogy a költségmegvonással együtt az ő kinevezése is megszűnne, ugyanis a jelenlegi helyzet szerint matematikai realitása csak egy egységkormánynak lenne, amelyben sem neki sem szövetségesének, Bezalel Szmotricsnak nem jutna miniszteri kinevezés.

Hamburgerválság tetézi az izraeli kormányválságot

Nem akarhat mindenki McDonaldst a Ben Gurion reptérre.