Zsidósága miatt ért bojkott egy írót az Egyesült Királyságban

Richard Zimlernek törölték két angol irodalmi szereplését, mert a szervezők féltek, hogy zsidó származása sértené a palesztin jogi aktivistákat.

Richard Zimler, az „Az utolsó lisszaboni kabbalista” című könyv népszerű írója megdöbbent, mikor kiderült több irodalmi fesztivál azért nem hajlandó őt meghívni, mert zsidó származású — adta hírül a The Times of Israel.

Zimler legújabb könyve a „The Gospel According to Lazarus” jó kritikákat kapott. Az író a The Guardiannek írt publicisztikát arról, hogyan hiúsult meg angliai könyvturnéja.

Asszisztensének kísérletét, hogy résztvételt szerezzen Zimler számára két irodalmi eseményen visszautasították, miután kiderült: az író zsidó.

Zimler népszerű az irodalmi világ liberális köreiben, legutóbbi könyvéről a The Guardian magasztaló kritikát írt. A kritika szerint a regény fantázia-átirata a keresztény evangéliumnak, amely „homoerotikus” kötődést képzel Jézus és Lázár közé.

Ennek ellenére Zimlert két nagy könyv fesztivál is elutasította azzal az indokkal, hogy félnek, hogy Izrael-ellenes tüntetéseket okoz majd a jelenléte.

„Ha a kulturális szervezetek félnek attól, hogy zsidó írókat lássanak vendégül, akkor az Egyesült Királyság visszafelé halad” — írta Zimler.

Az író szerint a BDS-mozgalom és a Munkáspárt rossz, félelemmel teli atmoszférát hozott létre.

Az amerikai születésű, de Portugáliában élő író azt is hozzátette, hogy neki semmi köze Izraelhez.

„Nincsen ott se családom, se befektetéseim. Igaz, hogy a legújabb könyvem a Szentföldön játszódik, de 2000 évvel Izrael megalapítása előtt.”

Az Egyesült Királyságban az elmúlt néhány évben megnövekedtek az antiszemita incidensek. Nemrég a Neokohn is beszámolt róla,  hogyan tettek tönkre zsidó tulajdonú boltokat a BDS aktivistái.

Zsidó boltokat zárattak be palesztinpárti aktivisták az Egyesült Királyságban

A Palestine Solidarity Campaign (PSC) nevű szervezet már két bolt bezárását is elérte.