Zsidó boltokat zárattak be palesztinpárti aktivisták az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban már évek óta megfélemlítő kampányt folytatnak palesztin jogi aktivisták azok ellen a zsidó boltok ellen, amelyek izraeli termékeket forgalmaznak. A Palestine Solidarity Campaign (PSC) nevű szervezet már két bolt bezárását is elérte — számolt be a Daily Mail.

A Palesztin Szolidaritási Szervezet egyik patrónusa Jeremy Corbyn.

A szervezet aktivistái agresszív felvonulásokat tartanak zsidó tulajdonban levő boltok előtt Brightonban, Londonban és Manchesterben.

A zsidó boltosok elleni támadásokat egy új dokumentumfilm a „Hounded” (Üldözött) mutatja be, amit egy antiszemitizmussal szemben fellépő csoport készített. A film egy brit zsidó férfi ügyét mutatja be, akit a palesztin párti szervezet skót ága öt éven keresztül zaklatott, míg végül úgy döntött: távozik az országból. A harminchárom éves Nissan Ayalon háromszor költözött új helyre, de mindig megtalálták.

Többször is festékbombákat dobtak az üzletébe, amiért izraeli kozmetikumokat árult.

Minden héten kiabáló tüntetők lepték el az üzletet, akik ellen a bevásárlóközpont is tiltakozott: a rendőrség segítségét kérték, akik azonban azt mondták, a tüntetők törvényesen viselkednek. Más angol cégek, mint a Boots vagy a Marks and Spencer is forgalmazta ugyanazt az izraeli terméket, mint Ayalon boltja, de ellenük nem tüntetett senki.

A Palesztin Szolidaritási Szervezet tüntetői egy zsidó bolt előtt az Egyesült Királyságban.

„Végül elvesztettem a hitemet, hogy van még nekem hely Nagy-Britanniában”

— nyilatkozta a tulajdonos, aki családjával elhagyta Skóciát.

Manchesterben egy Kedem nevű bolt tulajdonosa a nemzetközi szervezetek által is elfogadott izraeli területekről származó kozmetikumot forgalmazott, mégis tüntetések célkeresztjébe került. Avishai Ludel boltjánál 2014-ben egy ezer fős csoport négy hónapon keresztül tüntetett. Végül a saját megtakarításaiból kellett pert indítania, hogy elérje: a tüntetők ne torlaszolják el az üzlet bejáratát, s így megúszta, hogy be kelljen zárnia.

A tulajdonos így nyilatkozott a Daily Mailnek:

„Minden nap hívogattak az aktivisták, hogy felrobbantanak és megölnek, sőt személyesen is közölték ezt velem. Hosszú ideig rendőrök vigyáztak rám. Mindennap háromszor meg kellett kerülnöm a tömböt, mielőtt hazamehettem.”

A Palesztin Szolidaritási Szervezet 2001-ben hirdetett bojkottot Izrael ellen, célba vett izraeli zenekarokat, színháztársulatokat és számtalan zsidó tulajdonú céget is.

A Daily Mail megkeresésére a brit Munkáspárt így nyilatkozott a szervezetről:

„Jeremy Corbyn patrónusa a PSC-nek, a legprominensebb brit szervezetnek, amely a palesztin emberek jogaiért harcol, ám Corbyn úr nem vesz rész a szervezet döntéshozatalában vagy szervezésében.”

A filmet a Jewish Human Rights Watch nevű szervezet készítette, amelynek szóvivője szerint a náci Németországot idézik a zsidó boltosokat érő atrocitások.

A skót PSC nem nyilatkozott a Daily Mailnek, viszont az anyaszervezet reagált a megkeresésre:

„Elítélnénk, ha valakinek az üzletét faji vagy vallási hovatartozása miatt támadnák. Azonban ezeket a cégeket azért célozták meg a tüntetők, mert bűnrészesek voltak Izrael emberi jogokat sértő tevékenységében.”

„Az antiszemitizmus megfertőzte a brit Munkáspártot” — véli kilépő EP-képviselőjük

Egyre több baloldali brit politikusnak van elege.