Történelmi pillanat: Észak-Koreába átlépve találkozott Trump és Kim Dzsongun

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

„Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni”

— jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak.

Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsongunt a Fehér Házba, azt felelte:

„Akár azonnal”.

Az észak-koreai vezető újságíróknak  reményét fejezte ki,  hogy Trump átlépése észak-koreai területre — amelyet bátor lépésnek nevezett — javítani fogja a két ország kapcsolatát:

„Magyunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük”.

Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

Maga Trump a „történelmi sétán” nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsongun között lévő kapcsolatot.

A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is megbeszélést folytatott egymással.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzse In dél-koreai államfővel.

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsonguntól, aminek a tartalmát „csodálatosnak” és „meleg hangúnak” nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, „valami pozitív” dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát „nagyszerűnek” minősítette.

Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről.     Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

Újra találkozhat Trump és Kim Dzsongun

Mun Dzse In dél-koreai elnök szerint az is lehet, hogy csak kezet fognak.