Jövő heti Kohn

Heti zsidó programajánló.

Hétfő este a Spinozában „Mintha szívem szíved volna” címmel Csórics Balázs önismereti irodalmi estje nem csak pároknak.

Mintha szívem szíved volna

Önismereti irodalmi est nem csak pároknak Hiszem, hogy a színház gyógyító tér, mely az idézés varázsával gyógyít. Ezen az estén költőink és dalszerzőink segítségével idézzük meg az egyik legmélyebb teret az életünkben: a párkapcsolat terét. Hogy a helyükre kerülhessenek benne a dolgok. Mindenekelőtt az „én”.

Szerda este „Waldsee 1944” címmel kiállítás nyílik a 2B galériában az Auschwitzból hazaküldött levelezőlapokról, melyek a ma is használatos standard postai formátum szerint készültek. A különbség annyi volt, hogy a címzést segítő vonalak mellé egy pecsét került német és magyar nyelvű szöveggel: „Válasz csak levelezőlapon (30 szóig) németül a Magyarországi Zsidók Szövetsége, Budapest VII., Síp u. 12. útján.” A lap másik oldalára íródott a tulajdonképpeni üzenet az otthoniaknak.

A 2B Galéria jelen kiállításra írókat, költőket, irodalmárokat kért föl egy magyar nyelvű, maximum harminc szavas kézzel írt válasz üzenet megírására.

Waldsee 1944 / megnyitó

WALDSEE 1944 A kiállítást a 2B Galéria a magyarországi deportálások 75. évfordulója alkalmából szervezi és a II. világháborúban elpusztított 565 000 magyar zsidónak állít emléket. Koncepciója szervesen kapcsolódik a Waldsee 1944 című, a galériában 2004-ben (majd később még több mint húsz helyszínen, többek között Berlinben, Washingtonban, New Yorkban és Cape Town-ban) bemutatott kortárs képzőművészeti projekthez.

Vasárnap este a győri zsinagógában „Szól a kakas már” címmel mutatja be Szurasenkó Dániel klezmer együttese a haszid dallamvilágot országos turnéja keretében.

Szurasenkó Dániel / Országos Turné / Győr

SZURASENKÓ DÁNIEL MAGYAR REKORDER, BLOCKFLÖTE VIRTUÓZ 2019-BEN IS ORSZÁGOS TURNÉRA INDUL! LEGYEN RÉSZESE ANNAK A KLEZMER KONCERTNEK, MELYEN A DANIEL KLEZMER BAND SZÓLISTÁI ADNAK FERGETEGES KONCERTET! 2019. JÚLIUS 7. 18:00GYŐR, ZSINAGÓGA(9025 Győr, Kossuth Lajos u. 5.)

Szintén vasárnap este Fekete László főkántor előadóestjén zsidó dallamok csendülnek fel a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában.