A Palesztin Hatóság letartóztatott egy üzletembert, mert békét akart Izraellel

A Palesztin Hatóság amerikai nyomásra elengedte azt az üzletembert, akit azért tartóztattak le, mert elment a bahreini gazdasági béke konferenciára.

A Palesztin Hatóság biztonsági erői szombat este elengedték Salah Abu Miala hebroni üzletembert, akit a bahreini gazdasági konferenciáról hazaérkezve vettek őrizetbe — adta hírül az Ujkelet.live.

A Jerusalem Post újságírója, Khaled Abu Toameh palesztin riportokra hivatkozva arról számolt be, hogy az üzletember szabadon engedésére az amerikai nagykövetségtől kapott felszólítás után került sor.

Fotó MTI/EPA/ANDRE PAIN

A hírre Jason Greenblatt, Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketárgyalásokért felelős különmegbízottja Twitteren reagált.

“Örömünkre szolgál, hogy a Palesztin Hatóság elengedte a palesztint, akit a Peace to Prosperity workshopon való részvétele után tartóztattak le. Bízunk a beszélgetéseink folytatásában mindazokkal, akik részt vettek a workshopon, és bárki mással, aki jobb jövőt akar a palesztinok számára.”

Salah Abu Mialát péntekről szombatra virradóra tartóztatta le a palesztin titkosszolgálat, míg egy másik szintén hebroni üzletembernek, Ashraf Ghanemnek sikerült meglépnie előlük.

Az Ynet híroldal szerint a palesztin közösségi médiában kering egy lista a konferencián résztvevő palesztin üzletemberekről, akik közül néhányan a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területeken élnek, néhányan pedig külföldön.

A konferencián 15 palesztin üzletember vett részt, és bár a palesztin tisztviselők bojkottálták a rendezvényt, Saeb Erekat, a Palesztina Felszabadítási Szervezet (PFSZ) Végrehajtó Bizottságának főtitkára kedden Twitteren azt állította, hogy nem akadályozták az üzletemberek megjelenését a rendezvényen.

„Arcátlanság, hogy néhányan azt állítják, hogy a palesztinokat megfenyegették vagy akadályozták”, hogy részt vegyenek a workshoppon, hozzátéve, ha valamely meghívott „nem ment el, mert a PFSZ, a Palesztin Nemzeti Hatóság, a palesztin frakciók vagy pártok megfenyegették vagy akadályozták ebben. Kérem, ne habozzon kapcsolatba lépni velem bármilyen módon, amit megfelelőnek talál.”

Dr. Saeb Erakat الدكتور صائب عريقات on Twitter: „If any Palestinian was invited to the Manama work shop ,and did not go because he/ she were threatened or prevented by the PLO,Palestinian National Authority,Palestinian factions or parties . Please do not hesitate to contact me in any way you see fit.letters,social media, open https://t.co/gjqM78PISl / Twitter”

If any Palestinian was invited to the Manama work shop ,and did not go because he/ she were threatened or prevented by the PLO,Palestinian National Authority,Palestinian factions or parties . Please do not hesitate to contact me in any way you see fit.letters,social media, open https://t.co/gjqM78PISl

A workshopon Ashraf Jabari volt az egyetlen a palesztin üzletemberek között, aki felszólalt a panelbeszélgetések egyikén. Jabari közeli kapcsolatban áll Mialával.

Donald Trump amerikai elnök vezető tanácsadója és veje, Jared Kushner kedden nyitotta meg az izraeli-palesztin béketerv első részét bemutató konferenciát, mely egy 50 milliárd dolláros elképzelést takar a palesztin gazdaság felvirágoztatására. A konfliktus politikai megoldásának prezentálására egy későbbi időpontban kerül sor.

Kushnerék gazdasági terve az 50 milliárd dollár több mint felét, 28 milliárdot a gazdaságilag bajban lévő palesztin területekre fordítaná, míg a többi Egyiptom (9,1 milliárd), Libanon (6,3 milliárd) és Jordánia (7,4 milliárd dollár) között oszlana meg. A projektek egy része az egyiptomi Szináj-félszigeten valósulna meg, ahol a beruházások a szomszédos elszegényedett és túlzsúfolt Gázában élő palesztinok javát szolgálnák.

A dokumentumok szerint a terv 179 infrastruktúrális és üzleti projektet tartalmaz, 147 a palesztin területeken, 15 Jordániában, 12 Egyiptomban és 5 Libanonban.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fair és nyitott hozzállást ígért a Trump-kormány béketervéhez, hangsúlyozva, hogy Izrael soha nem fog lemondani a biztonsági jelenlétéről a Jordán-völgyben.

Mióta Trump 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként majd májusban átköltöztette a nagykövetséget Jeruzsálembe, a palesztinok kijelentették, hogy Washingtonra már nem tudnak tisztességes közvetítőként tekinteni a felek közötti békefolyamatokban, és új utakat keresnek az amerikaiak támogatása nélkül.

Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatóság kezdettől fogva világossá tette, hogy bojkottálják a bahreini konferenciát.

Kushner szerdán a bojkottal kapcsolatban azt mondta, az ajtó továbbra is nyitva áll a palesztinok előtt, hogy részt vegyenek a békefolyamatokban.

Nem kérnek a békéből: tüntetők rohanták meg Bahrein iraki nagykövetségét

Mintegy kétszáz tüntető hatolt be csütörtök este a követség udvarába Bagdadban, zászlóégetéssel tiltakozva  a manamai békekonferencia ellen.