Nem kérnek a békéből: tüntetők rohanták meg Bahrein iraki nagykövetségét

Mintegy kétszáz tüntető hatolt be csütörtök este a követség udvarába Bagdadban, zászlóégetéssel tiltakozva  a manamai békekonferencia ellen, melyen az ország nyitott Izrael és a zsidóság felé is. 

A rendőrség éles lövedékekkel kísérletet tett a tömeg oszlatására, egyelőre senki nem sebesült meg. A hatóságok hangszórókon keresztül felszólították a tüntetőket a diplomáciai képviselet területének elhagyására.

Az Irán-, és palesztinbarát tiltakozók letépték a képviseleten lévő bahreini zászlót és palesztint tettek a helyére, mások izraeli és amerikai zászlókat égettek el.

Az elmúlt két nap során folyamatosan fokozódott az öbölmenti arab országok elleni uszítás Irakban. A Kata’ib Hezbollah, Iránhoz köthető síita paramilitáris szervezet is elítélte Bahreint, Szaúd-Arábiát és szövetségeseiket, amiért Amerika „eszközei” illetve azzal vádolta meg őket, hogy a „cionistákkal” szövetkeznek. Irán egyenesen árulónak kiáltotta ki az országot, amiért otthont adott a békekonferenciának.

A Sky News Arabíjja híradása szerint a hatóságok 54 tüntetőt őrizetbe vettek.

قناة العهد on Twitter: „لحظة اقتحام متظاهرون مقر #السفارة_البحرينية بـ #بغداد pic.twitter.com/W2KT5jwAyC / Twitter”

لحظة اقتحام متظاهرون مقر #السفارة_البحرينية بـ #بغداد pic.twitter.com/W2KT5jwAyC

Bahrein a történtek miatt konzultációra hazarendelte nagykövetét Irakból. A szigetország külügyminisztériuma az interneten éles szavakkal ítélte el a képviselet elleni támadást.

A bahreini fővárosban, Manámában június 25-26-án tartottak nemzetközi konferenciát annak érdekében, hogy feltárják a washingtoni kormányzat által „az évszázad béketerveként” beharangozott palesztin-izraeli megoldás gazdasági kilátásait.

Trump veje jobb jövőt ígér a palesztinoknak Bahreinben

A palesztinok viszont egyelőre nem kérnek a jobb jövőből.

A Trump-kormányzat 50 milliárd dolláros gazdasági támogatást szándékozik előterjeszteni a palesztinoknak egy később ismertetendő közel-keleti rendezési terv keretében.

A palesztin kormány rögtön elutasította a részvételt a fórumon, amelynek több meghívottja is azt mondta, hogy kudarcra van ítélve az elképzelés.

Többen úgy vélekedtek, csak azután lehet rendezésről szó, ha előbb Izrael felhagy a palesztin területek megszállásával, a kérdésben pedig olyan politikai döntés születik, amely elvezet a független és szuverén palesztin állam megteremtéséhez. Csak ezt követően lehet beszélni a terület gazdasági felvirágoztatásáról, és nem fordítva – állították.

Számos arab ország nem küldte el képviselőit a fórumra Manamába, beleértve Irakot és Libanont is. Izrael sem képviseltette magát hivatalosan a rendezvényen, mivel nem is kapott meghívást. Jelen voltak ugyanakkor Egyiptom, Jordánia, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Szaúd-Arábia küldöttei.

Irakban számos Irán-barát fegyveres csoport van. A követségnél történt incidens egy olyan időszakban történt, amikor rendkívüli feszültség alakult ki az Egyesült Államok és Irán között a Közel-Keleten.